sobota, 27 marca 2021

cytrynowa babka wielkanocna


Dzień dobry! 

Zgodnie z zapowiedzą w ubiegłą sobotę dziś przedstawiam Wam przepis na babkę cytrynową. Myślę, że jest to idealna propozycja na jedną ze słodkości wielkanocnego stołu. Ciasto jest niesamowicie smaczne i aromatyczne. Cudownie pachnie cytrynką i najważniejsze jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Babka na załączonych dziś zdjęciach została upieczona i udekorowana przez współautorkę bloga a prywatnie moją siostrę Iwetkę. Cieszy więc nie tylko podniebienie ale też oko. Wygląda bardzo apetycznie więc będzie słodką dekoracją świątecznego stołu. Udanych wypieków Kochani! 

Przepis:

4 jajka
200 g masła 
1 szklanka cukru
1 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia 
sparzoną skórka i sok z jednej cytryny

Wykonanie:
Całe jajka ubijam z cukrem przez ok. 10 minut na jasną, gęstą i puszystą pianę. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Masło roztapiam, dodajemy startą skórkę ze sparzonej cytryny oraz sok z tejże cytryny. Do drugiej miski przesiewany mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia.DDo masy jajecznej dodaję sypkie składniki i miksuję na małych obrotach chwilę do połączenia składników. Do ciasta wlewam letnie masło ze skórką i sokiem z cytryny. Miksuje wszystko razem. Masę wylewam do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę bądź keksówki. Piekę 40-45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka. 

Lukier:

3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki wody

Łączę wszystkie te Składniki aż powstaje lukier, następnie nim dekoruje ciasto a wierzch przed wystygnięciem lukru posypuję cukrowymi perełkami. 






35 komentarzy:

  1. Babka wygląda przepysznie! To ciasto to must have na wielkanocnym stole. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza babka na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pożałowałas lukru - cukru xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehehe na codzień nie jem cukru to od weekendu/święta przyszalałam:D

      Usuń
    2. Tylko w wekeendy szalejesz? :D

      Usuń
  4. Mniam, uwielbiam takie babki :) Cytrynowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wygląda twoja babka <3 Uwielbiam babki cytrynowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda nieziemsko apetycznie. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwa pychotka, idealna na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale piękna baba Ci wyszła! Ja też dziś upiekłam, tyle że moja jest z podłużnej foremki :) Póki co stygnie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja w tym roku postanowiłam, że zrobię babkę kajmakową :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cytrynowej jeszcze nie robiłyśmy. Jak oglądam Wasze zdjęcia to ślinka mi na to ciasto cieknie😋

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychota, idealna do kawki lub herbaty ;p
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak idealnie pasuje do kawusi lub herbatusi:) lubię ją przede wszystkim za ten cudowny cytrynowy aromat:)

      Usuń
  12. gdybym tlyko nie miałą cukrzycy i mogła zjeść takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie na święta babka cytrynowa zawsze jest, ale i tak wolę drożdżową, bo bardziej mi smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wcześniej nie widziałam drugiego bloga :) Super ta babka, smaka mi narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Babka na świątecznym stole musi być <3 Wesołych Świąt Kochane :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak:) królowa wielkanocnych wypieków:) pozdrowienia:)))

      Usuń