sobota, 6 lutego 2021

drożdżowe z jabłkami, kruszonką i cynamonem

Dzień dobry w pierwszą sobotę Lutego!

Dziś czas na ciasto drożdżowe pachnące jabłkami i cynamonem. Gdy na dworze śnieg i mróz w domu otulający zapach ciasta drożdżowego i kubeczek kakao. Mmm i jest klimat powiem Wam. Ciasto z tych prostych i bardzo smacznych. Polecam serdecznie, szybko znika z talerza zapewniam Was. 

Przepis:

50 g świeżych drożdży

¾ szklanki cukru

2 jajka

szklanka mleka

500 g mąki pszennej

100 g stopionego masła

 cynamon

jabłka

Kruszonka:

100 g masła

100 g cukru

100 g mąki pszennej

 Wykonanie:

Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem. Mąkę przesiej, wsyp do miski, dodaj rozczyn, lekko podgrzane mleko i stopione masło oraz jajka. Całość wymieszać w misce i odstaw do wyrośnięcia. Jabłka obierz, pokrój w plasterki, następnie ciasto wyłóż na blachę. Na wierzchu połóż jabłka i posyp cynamonem. Z masła, cukru i mąki przygotuj kruszonkę którą posypiesz wierzch ciasta. Piecz w temperaturze 170 stopni ok. 30 – 35 minut.







42 komentarze:

  1. Musisz założyć cukiernię albo kawiarnię z ciastami, ciasteczkami, herbatką, kakao, czekoladką, książkami i grami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech to takie moje niespełnione marzenie:D

      Usuń
    2. Marzenia są po to aby je spełniać i marzenia spełniają się <3

      Usuń
    3. Dziękuję za taką mega dawkę pozytywnej energii. serdeczności przesyłam :)))

      Usuń
  2. Moje smaki, a ja uwielbiam drożdżowe pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooooo fajnie:D ja jeszcze na chlebek swojski się czaję:D może by wyszedł:)

      Usuń
  3. Ale zrobiłaś mi ochotę na takie pyszne jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste połączenia są najlepsze. A jeszcze jabłka z cynamonem o tej porze roku to poezja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste się zawsze obroni:) a jabłka i cynamon to rzeczywiście magia w zimowe wieczory:D

      Usuń
  5. Wygląda przecudownie, chociaż dla mnie wersja bez cynamonu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego :

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione :)
    Trzeba upiec na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią bym spróbowała, bo apetycznie wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam ciasta drożdżowego. Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie proste placki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pysznie wyglądają 😍
    Dla mnie bez cynamonu i do herbatki 😉
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne ciasto, uwielbiam drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak:) kawusia z mleczusiem i kawał placka:D

      Usuń
  14. Witam serdecznie ♡
    Bardzo apetyczne, kocham takie wypieki! W zasadzie pieczenie nie jest moją mocną stroną, ale uwielbiam próbować nowe przepisy :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moją też nie jest:D jestem samoukiem. Poza tym pieczenie to mój sposób na stres:) pozdrowienia serdeczne:)))

      Usuń
  15. Wygląda na dość dobry, zwł. że rzadko bywa ciasto jabłkowe z taką małą dawką jabłek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No więcej boję się nałożyć bo są ciężkie i ciacho zrobi się takie cieniutkie. Dla zapachu tylko niech sobie będzie arę plasterków:D

      Usuń
  16. Musi być przepyszne:) Uwielbiam ciasto drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie! Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń