Dzień dobry w sobotę!
Wreszcie zaczęła się jesień, cieszy mnie to niezmiernie i dziś przychodzę do Was z przepisem na pachnące jesienią ciasto ze śliwkami i cynamonem. Nie wyobrażam sobie tej pory roku bez sezonowych ciast, bez połączenia śliwki i cynamonu lub jabłka z tą cudowną korzenną przyprawą. Najbardziej lubię ciasto drożdżowe w połączeniu z owocami. Jest zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Potem tylko chwila by wyrosło, następnie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy te pyszności. Gotowi? To zaczynamy, jedziemy z przepisem.
Składniki :
pół kg mąki pszennej
2 jajka
szklanka mleka
100 g masła
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
śliwki
cynamon
KRUSZONKA:
masło, cukier, mąka pszenna
Wykonanie :
W kubeczek wkładamy pół kostki drożdży i dwie łyżki cukru. Mieszamy wszystko aż się rozpuści.W misce umieszczamy mąkę, jajka, podgrzane mleko, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce i nakrywamy ściereczką. Czas wyrastania ciasta to ok. 30 minut może ciut więcej. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Gdy ciasto urośnie w misce, smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą. Umieszczamy ciasto, lekko przyklepujemy, na wierzch kładziemy śliwki, posypujemy cynamonem. Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę i sypiemy na śliwkowo - cynamonowy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka.
Słodkiego początku jesieni życzy Iwetta
***
Wygląda pysznie, aż cieknie ślinka!
OdpowiedzUsuńHihihihi dziękuję:)
UsuńOstatnio mieliśmy drożdżowe ze śliwką i część z gruszką, pychota. Często u nas gości.
OdpowiedzUsuńooooo z gruszką jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :D
UsuńDrożdżowe to ciasto, które zawsze z przyjemnością przygotowuję :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmpyszne jest:)
Usuńjuż chyba wiem, co zrobię jutro na deser :-)
OdpowiedzUsuńHehhehehehehe:)))
UsuńChętnie skuszę się na kawałek takiej słodkości do porannej kawy, bardzo lubię chętnie piekę. :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie :) uwielbiam drożdżowe ze śliwkami, mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my:D
Usuńoj moja mama robiła kiedyś takie placki... oj jak to pięknie pachnie...
OdpowiedzUsuńHehehehe w całym domu pięknie pachnie pieczonym plackiem i owocami aaaach:)
UsuńCiasto idealne! Jeśli drożdżowe to wyłącznie ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńEwentualnie z jabłuszkami :D
UsuńSliwka i cynamon doskonale polaczenie. Od razu bym cala foremke zjadla. Na takie ciasto zawsze bierze chetka. Ja znow na jesien bardzo lubie kompoty ze sliw i jablek. W sam raz na zimne jesienne wieczory. Lubie jesien pod warunkiem ze jest cieplo slonecznie i kolorowo. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńO to to :D słoneczna piękna jesień, uwielbiam:) do tego gorąca herbata i kawał ciacha drożdżowego ze śliwkami lub jabłkami. No i książka. Tak można żyć :D
UsuńWygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda przepięknie, uwielbiam ciasta ze śliwkami, sama ostatnio codziennie robię owsiankę pieczoną ze śliwkami:)
OdpowiedzUsuńoooo wooow:)pychota:D
UsuńCiasto ze śliwkami <3 jadłam ostatnio i rzeczywiście było nieziemskie. Twoje też wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńOj, narobiłaś mi smaka😍
OdpowiedzUsuńTe połączenia o których piszesz, są dobre nie tylko na jesień, ale i na zimę- mi kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia 🎄
Pozdrawiam
Oj tak. Jesień i zima pięknie pachną korzennymi przyprawami, jabłkami, pomarańczą... ech rozmarzyłam się:)
Usuńpozdrawiam
ja zjem całą blachę:D:D:D
OdpowiedzUsuńTo chooo na ciacho :DDDD
UsuńBardzo często robię takie ciasto! Uwielbiamy.
OdpowiedzUsuńTo tak jak my :D
UsuńJedno z moich ulubionych ciast ❤
OdpowiedzUsuńMmmmmm moje też. Oczywiście po pierniku i serniku:D
UsuńZe śliwkami najlepsze
OdpowiedzUsuńTaaak. takie aromatyczne:)
UsuńAle apetyczna ta Twoja drożdżówa :)
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie że skubana pyszna wyszła:DDD
Usuńomnomomnomomnom ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuń:DDD
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń..uwielbiam drożdżowe ciasta! ..zdjęcia śliczne! ..Twoje ciasto Justynko wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie..
OdpowiedzUsuńjestem pewna, że smakuje wyśmienicie, bo aż można 'poczuć' ten cudowny zapach 💛
- pozdrawiam cieplutko, życzę uroczych chwil, wspaniałego weekendu 💖
Smak jesieni. Muszę zrobić, ❤️
OdpowiedzUsuń