sobota, 23 stycznia 2021

ciasto pijana śliwka

Hejka Drodzy Czytelnicy!

Dziś na stole króluje deser typowo dla dorosłych z uwagi na zawartość alkoholu. Chodzi o pijaną śliwkę. Ciasto jak zwykle proste, ale bardzo smaczne i idealne na ten karnawałowy czas. Korzystajmy, bo ani się obejrzymy jak nastanie Wielki Post. Ciasto pijana śliwka to kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, krem budyniowy oraz suszone śliwki które całą noc moczyły się w wódce. Życzymy udanych wypieków i uczty dla zmysłów. Powinno być pysznie!

 Przepis

Biszkopt kakaowy

4 jajka

½ szkl. cukru

½ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

250 g masła ( miękkiego)

700 ml mleka

3 żółtka

1 budyń śmietankowy

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru waniliowego

2/3 szklanki cukru pudru

Oraz:

400 g śliwek suszonych

250 ml wody

3 łyżki cukru

1 szklanka alkoholu np. ciemnego rumu, amaretto, malibu, wódki

  • Wykonanie: Śliwki włożyć do rondelka, wlać szklankę wody, dodać cukier (tylko w przypadku niesłodkiego alkoholu) i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż śliwki zmiękną ale nie będą się rozpadać.
  • Zlać powstały sok i wykorzystać go do nasączenia biszkoptu. Do śliwek wlać alkohol, wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę (lub dzień wcześniej) aż wchłoną większość płynu (resztę alkoholu zachować do nasączenia biszkoptu).

BISZKOPT

  • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wylepić papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Białka ubijać aż się mocno spienią, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas cierpliwie ubijając na sztywną pianę. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż białka będą gęste i błyszczące.
  • Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Ubijać aż piana będzie jasna i puszysta. Do czystej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
  • Mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką lub krótko miksując tylko do połączenia się składników.
  • Masę wyłożyć do formy i piec przez ok. 15 minut. Biszkopt zostawić w formie i po ostudzeniu nasączyć go sokiem z gotowanych śliwek oraz alkoholem pozostałym z moczenia śliwek.

KREM BUDYNIOWY

  • Masło wyjąć z lodówki, pokroić w kostkę i ocieplić w temp. pokojowej.
  • Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Gdy zacznie kipieć wlewać mieszankę odłożonego mleka energicznie mieszając rózgą. Po wymieszaniu zagotować. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić (np. w chłodnym miejscu).
  • Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając dodawać po łyżce ostudzony budyń.
  • Gładki krem wyłożyć na biszkopt. W krem powciskać śliwki i wstawić do lodówki.

POLEWA CZEKOLADOWA

  • Czekoladę połamać na kosteczki, dodać olej i roztopić. Polać po cieście i włożyć do lodówki.         Pssssst... zamiast oleju można dolać mleka albo śmietanki 30%.








Życzymy smacznego!


46 komentarzy:

  1. Mniam, mniam :)
    Śliwki kocham także to ciasto mogłoby mi posmakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehehe przy najbliższych odwiedzinach napewno przywiozę do kawy:D

      Usuń
  2. Nie lubię alkoholu ani ciast z jego dodatkiem, ale to wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dużo się tego napewno nie zje, bo alkohol jest mocno wyczuwalny ale od wielkiego dzwonu można zjeść:D

      Usuń
  3. Witam serdecznie ♡
    Jestem wielką miłośniczką ciast :) Naprawdę kocham różnego rodzaju wypieki. Nie przepadam za takimi z alkoholem, ale wiem, że to ma mieć właśnie taki smak :) Świetny przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nooo taki alkoholowy:))) i raz na jakiś dłuuugi czas można i takie zrobić, choć osobiście kocham wszelkiej maści serniki i pierniki:D

      Usuń
  4. Wygląda smacznie chociaż nie przepadam za śliwkami także zamieniłabym je na jakiś inny owoc 🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmm może wisienki? Takie z kompotu namoczone w alkoholu? Może też byłyby dobre:) tylko wtedy nie zostawiamy ich namoczonych na całą noc, bo by się pewnie rozleciały ale np. na godzinkę.

      Usuń
  5. Jak zwykle wygląda wyśmienicie. Idealny po niedzielnym obiadku

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis, smacznie wygląda to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Omg! No nie mogę aż muszę zrobić coś słodkiego!

    OdpowiedzUsuń
  8. moja mama kiedyś robiła to ciasto ;) nie przepadam za suszonymi śliwkami w alkoholu ale reszta rodziny zajadała ze smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Narobiłyście mi smaka na takie ciasto 😉
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności do kawy :) Aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś dla mojego męża :-)Proste i smaczne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdzieś już słyszałam tę nazwę ale nie miałam okazji spróbować. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja mam teraz ślinotok po pasa:D wygląda mega pysznie to ciasto jak z cukierni;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam! Tylko od tak dawna nie piję alkoholu, że pewnie bym się takim ciastem upiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahhahahaha noo jest moc:D takie mocno aromatyczne jest:)

      Usuń
  15. Nie lubię śliwek, ale te ciasto kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm jak już wcześniej pisałam można spróbować zamienić śliwki na wiśnie np. z kompotu;) zawsze warto poeksperymentować:)

      Usuń
  16. Uwielbiam takie ciasta *.* To prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W karnawale się takie sprawdza:) do kawusi i herbatusi:D

      Usuń
  17. Słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nie próbowałam, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) zwłaszcza, że nie ma przy nim dużo pracy:D

      Usuń
  18. Przepięknie wygląda!
    Ja za wódką nie przepadam, ale malutki kawałeczek bym skubnęła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ja też nie przepadam za wódką ale tu fajnie się komponuje. Kawałek można zjeść:D

      Usuń
  19. Bardzo apetycznie wygląda. Podeśle przepis mamie. Jestem pewna, że będzie zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda przepysznie. Aż mi ślinka pociekła. :)
    Pomistrzowsku

    OdpowiedzUsuń
  21. ojeny! jak tlyko urodze będę jeść!

    OdpowiedzUsuń