sobota, 28 sierpnia 2021

mix warzyw w słoiku

Dzień dobry w sobotę! 

Co prawda sezon na przetwory powoli mija, to jednak jeszcze we wrześniu czeka nas przygotowanie papryki konserwowej, a może i jakieś grzybki w occie się przygotuje? Chociaż Wiecie co? Z tego co wiem cukinia jeszcze ma się całkiem dobrze, a i ogórki się znajdą jak ktoś później posiał. Papryka już zaczyna się pojawiać, kalafiory także są. Cebula i koper też się znajdą to co powiecie na to byśmy zdziałali pyszny mix letnich warzyw w słoikach na zimę? Chętni? To do dzieła ;-) PS. Co roku staram się przygotować jak najwięcej przetworów, jak najlepiej zamknąć lato w słoikach by potem cieszyć się jego smakiem jesienią, zimą i wczesną wiosną. 

 Składniki:

3 cukinie

3 czerwone papryki

2 zielone papryki

10 ogórków gruntowych

3 marchewki

2 liście laurowe

1 kalafior

 3- 4 ziarna ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren kopru

1 szklanka octu spirytusowego 10%

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

 Wykonanie:

Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plastry. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i tniemy w paski. Ogórki kroimy w grube plasterki. Kalafiora dzielimy na różyczki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy 9 szklanek wody oraz szklankę octu. Dodajemy cukier i sól. Zagotowujemy. Do przygotowanych słoików wkładamy pokrojone warzywa oraz liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gałązki kopru. Zalewamy zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.




Miłej soboty życzy Iwetta
***

33 komentarze:

  1. Super pomysł na sałatkę na zimę, takie zapasy w spiżarni to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie przetwory! :) Chłodną porą można zasmakować pysznych jesiennych warzyw.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaak. Świetny pomysł na zamknięcie smaku darów lata i jesieni:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam takiego mixu warzyw w słoiku, więc może się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo kusząca propozycja, nie robiłam nigdy przetworów, ale mam akurat w domu wszystkie składniki, więc chyba się skusze :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis chętnie wykorzystam, jeszcze sporo papryk i cukinii mi zostało, przyprawy już skolekcjonowane, zatem do dzieła. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam takie przetwory. Myślę, że mix warzyw zawsze będzie na czasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Taki podstawowy składnik i do kanapki i do obiadu:)

      Usuń
  7. Na pewno pokażę przepis mamie, bo ona uwielbia robić przetwory i pewnie skorzysta z nowego przepisu :)

    https://profashionworld.blogspot.com/2021/07/siostrzana-sesja-bonprix.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suuuper:) a siostrzana sesja przepiękna:) aż mi oczy wyszły z orbit:)))

      Usuń
  8. want to eat it!
    great post!Like your blog, thank you for sharing.
    what is a luxhairshop yaki wig homecoming

    These contents have greatly helped me.

    OdpowiedzUsuń
  9. jeśli chodzi o przetwory to jestem nudna :P uznaję tylko ogórki kiszone :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehehehhe dla mnie w zimie również nie musi istnieć nic innego. Uwielbiam kiszone ogórki:) ale resztę przetworów robię z myślą o rodzinie i przyjaciołach:)

      Usuń
  10. Taki mix warzyw w słoiku na zimę to super sprawa i szybka przekąska. Zawsze robię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie sałatki;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przydatna rady i przepis może kiedys się sobie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie słoiczki smakowitości w zimie to prawdziwy skarb :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jednym słowem na zimę jesteście gotowi :) Zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota :) Co roku, sierpień upływa mi robiąc różnego rodzaju zaprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapasy na zime to super sprawa. Warto sie troche pomeczyc zeby potem cieszyc sie wlasnymi przetworami. Ja znow mam chetke na dobre leczo, chyba znow sobie zrobie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń