Dzień dobry w sobotę!
Co prawda sezon na przetwory
powoli mija, to jednak jeszcze we wrześniu czeka nas przygotowanie papryki
konserwowej, a może i jakieś grzybki w occie się przygotuje? Chociaż Wiecie co?
Z tego co wiem cukinia jeszcze ma się całkiem dobrze, a i ogórki się znajdą jak
ktoś później posiał. Papryka już zaczyna się pojawiać, kalafiory także są.
Cebula i koper też się znajdą to co powiecie na to byśmy zdziałali pyszny mix
letnich warzyw w słoikach na zimę? Chętni? To do dzieła ;-) PS. Co roku staram się przygotować jak najwięcej przetworów, jak najlepiej zamknąć lato w słoikach by potem cieszyć się jego smakiem jesienią, zimą i wczesną wiosną.
Składniki:
3
cukinie
3
czerwone papryki
2
zielone papryki
10
ogórków gruntowych
3
marchewki
2
liście laurowe
1
kalafior
3- 4 ziarna ziela angielskiego
kilka
ziaren pieprzu
kilka
ziaren kopru
1
szklanka octu spirytusowego 10%
1
szklanka cukru
2 łyżki
soli
Wykonanie:
Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plastry. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i tniemy w paski. Ogórki kroimy w grube plasterki. Kalafiora dzielimy na różyczki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy 9 szklanek wody oraz szklankę octu. Dodajemy cukier i sól. Zagotowujemy. Do przygotowanych słoików wkładamy pokrojone warzywa oraz liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gałązki kopru. Zalewamy zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Super pomysł na sałatkę na zimę, takie zapasy w spiżarni to prawdziwy skarb :)
OdpowiedzUsuńNioooo i mamy smaki lata na wyciągnięcie ręki:)
UsuńUwielbiam takie przetwory! :) Chłodną porą można zasmakować pysznych jesiennych warzyw.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Taaaak. Świetny pomysł na zamknięcie smaku darów lata i jesieni:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńNigdy nie robiłam takiego mixu warzyw w słoiku, więc może się skuszę.
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
Usuńbardzo kusząca propozycja, nie robiłam nigdy przetworów, ale mam akurat w domu wszystkie składniki, więc chyba się skusze :-)
OdpowiedzUsuńO i super. Naprawdę warto :)
UsuńPrzepis chętnie wykorzystam, jeszcze sporo papryk i cukinii mi zostało, przyprawy już skolekcjonowane, zatem do dzieła. :)
OdpowiedzUsuńDo dzieła:)))
UsuńTeż uwielbiam takie przetwory. Myślę, że mix warzyw zawsze będzie na czasie.
OdpowiedzUsuńOj tak. Taki podstawowy składnik i do kanapki i do obiadu:)
UsuńNa pewno pokażę przepis mamie, bo ona uwielbia robić przetwory i pewnie skorzysta z nowego przepisu :)
OdpowiedzUsuńhttps://profashionworld.blogspot.com/2021/07/siostrzana-sesja-bonprix.html
Suuuper:) a siostrzana sesja przepiękna:) aż mi oczy wyszły z orbit:)))
Usuńwant to eat it!
OdpowiedzUsuńgreat post!Like your blog, thank you for sharing.
what is a luxhairshop yaki wig homecoming
These contents have greatly helped me.
Thank you;) regards:)
UsuńSuper przetwory ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję:D
Usuńjeśli chodzi o przetwory to jestem nudna :P uznaję tylko ogórki kiszone :P
OdpowiedzUsuńHehehehehhe dla mnie w zimie również nie musi istnieć nic innego. Uwielbiam kiszone ogórki:) ale resztę przetworów robię z myślą o rodzinie i przyjaciołach:)
UsuńTaki mix warzyw w słoiku na zimę to super sprawa i szybka przekąska. Zawsze robię :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńBardzo lubię takie sałatki;)
OdpowiedzUsuńJa też:)
UsuńPrzydatna rady i przepis może kiedys się sobie zrobię
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
UsuńTakie słoiczki smakowitości w zimie to prawdziwy skarb :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJednym słowem na zimę jesteście gotowi :) Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńTaaaak. Spiżarka pełna:)
UsuńPychota :) Co roku, sierpień upływa mi robiąc różnego rodzaju zaprawy :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak i nam:D
UsuńZapasy na zime to super sprawa. Warto sie troche pomeczyc zeby potem cieszyc sie wlasnymi przetworami. Ja znow mam chetke na dobre leczo, chyba znow sobie zrobie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń