sobota, 11 września 2021

pulpeciki w sosie koperkowym

Witajcie Kochani Czytelnicy! 

Dziś będzie przepis na przepyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Każdy z nas lubi zjeść dobrze i zdrowo, w diecie gotowane jedzenie jest kluczowe by długo zachować zdrowie i siły witalne. Ja nie wyobrażam sobie ani w pracy ani w domu nie zjeść obiadu. W pracy zamawiam z restauracji a w domu gotuję sama, bądź robi to moja mama albo robimy na spółkę. Dzisiaj będą pulpeciki w sosie koperkowym a do tego ziemniaki i kiszony ogórek, co Wy na to? To co gotujemy?

Składniki na pulpety

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 średnie jajko
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki pieprzu

Składniki na sos koperkowy

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 młode marchewki 
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % - 125 g
  • pełna łyżka mąki pszennej 
  • pół pęczka koperku

 Wykonanie:

Mięso mielone ok. 500 g umieszczamy w misce, dodajemy wymoczoną i odciśnietą z nadmiaru  wody kajzerkę. Wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie. Jedną ręką wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita mięsna masa. Formujemy pupleciki i układamy je na tacce. W garnku przygotowujemy warzywny bulion. Do drugiego garnka wlewamy 1 litr bulionu. Następnie wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, gotujemy chwilę. Po ok. 5 minutach gdy bulion będzie mrugał delikatnie wkładamy pulpety, nie obracamy ich by się nie rozpadły. Gotujemy do czasu aż wszystkie pulpeciki będą ugotowane. W miseczce łączymy 1/3 szklanki śmietanki kremówki z łyżką mąki pszennej. Energicznie rozkłócimy rózgą. Wlewamy mieszankę śmietankowo mączną do garnka z pulpecikami. Wszystko dokładnie delikatnie mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Sos musi lekko zgęstnieć Na koniec dodajemy posiekany pół pęczku koperek. Podajemy z ziemniakami, kaszą, makaronem, oraz z ogórkiem kiszonym czy surówką obiadową. 


Smacznego życzy Iwetta

***

33 komentarze:

  1. Uwielbiam koperek i sos koperkowy. Taki obiad chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też. Koperek to taka kropka nad i przy praktycznie każdym obiadowym daniu:) Dodaje wyrazistści

      Usuń
  2. Polecę przepis rodzicom, pulpeciki dawno nie gościły na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń
  3. smak dzieciństwa! To danie bardzo kojarzy mi się z przedszkolem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż uwielbia tego typu pulpeciki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasem zdarza mi się przygotować takie dietetyczne pulpetki. W sosie koperkowym tylko bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgłodniałam patrząc na zdjęcia :) z za przepis dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny lekki obiad i dla dzieci i dla dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nasze smaki, ogólnie lubimy takie obiadki, idealny zestaw dla dużych i małych :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosty przepis na pyszny, domowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię pulpeciki, ale nigdy nie jadłam ich z takim sosem, zawsze z pomidorowym :D Lubię koperek, więc jestem ciekawa, czy taki sosik również przypadłby mi do gustu :) Wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię pulpeciki, ale najczęściej w sosie pomidorowym. W tej wrsji jeszcze nie jadłem.
    Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż zgłodniałam. Danie w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietne macie pomysly dziewczyny. Obiad jest obowiazkowy. Takie danie palce lizac. Moja babcia czesto mi robila pulpeciki gdy bylam mlodsza. Powiem szczerze brakuje mi bardzo jej gotowania. Miala swietne poczucie smaku. Ja to tak srednio na jeza umiem gotowac. Najlepiej to mi zupy wychodza.

    OdpowiedzUsuń
  14. Obiad, który zawsze lubię. prosto i smacznie, kolorowo i pożywnie.

    OdpowiedzUsuń