Witajcie Kochani Czytelnicy!
Dziś będzie przepis na
przepyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Każdy z nas lubi
zjeść dobrze i zdrowo, w diecie gotowane jedzenie jest kluczowe by długo
zachować zdrowie i siły witalne. Ja nie wyobrażam sobie ani w pracy ani w domu
nie zjeść obiadu. W pracy zamawiam z restauracji a w domu gotuję sama, bądź
robi to moja mama albo robimy na spółkę. Dzisiaj będą pulpeciki w sosie
koperkowym a do tego ziemniaki i kiszony ogórek, co Wy na to? To co gotujemy?
Składniki na pulpety
- 500
g łopatki wieprzowej
- 1
bułka kajzerka
- 1
średnie jajko
- przyprawy:
po płaskiej łyżeczce soli i ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki pieprzu
Składniki na sos koperkowy
- 1
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3
młode marchewki
- 1/3
szklanki śmietanki 30 % - 125 g
- pełna
łyżka mąki pszennej
- pół
pęczka koperku
Wykonanie:
Mięso mielone ok. 500 g umieszczamy w misce, dodajemy wymoczoną i odciśnietą z nadmiaru wody kajzerkę. Wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie. Jedną ręką wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita mięsna masa. Formujemy pupleciki i układamy je na tacce. W garnku przygotowujemy warzywny bulion. Do drugiego garnka wlewamy 1 litr bulionu. Następnie wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, gotujemy chwilę. Po ok. 5 minutach gdy bulion będzie mrugał delikatnie wkładamy pulpety, nie obracamy ich by się nie rozpadły. Gotujemy do czasu aż wszystkie pulpeciki będą ugotowane. W miseczce łączymy 1/3 szklanki śmietanki kremówki z łyżką mąki pszennej. Energicznie rozkłócimy rózgą. Wlewamy mieszankę śmietankowo mączną do garnka z pulpecikami. Wszystko dokładnie delikatnie mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Sos musi lekko zgęstnieć Na koniec dodajemy posiekany pół pęczku koperek. Podajemy z ziemniakami, kaszą, makaronem, oraz z ogórkiem kiszonym czy surówką obiadową.
Smacznego życzy Iwetta
***
Uwielbiam koperek i sos koperkowy. Taki obiad chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńOj ja też. Koperek to taka kropka nad i przy praktycznie każdym obiadowym daniu:) Dodaje wyrazistści
UsuńPolecę przepis rodzicom, pulpeciki dawno nie gościły na naszym stole.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:)
Usuńsmak dzieciństwa! To danie bardzo kojarzy mi się z przedszkolem ;-)
OdpowiedzUsuńFajne skojarzenie:)
UsuńMój mąż uwielbia tego typu pulpeciki.
OdpowiedzUsuńCzasem zdarza mi się przygotować takie dietetyczne pulpetki. W sosie koperkowym tylko bardzo rzadko.
OdpowiedzUsuńPyszne są:)
UsuńZgłodniałam patrząc na zdjęcia :) z za przepis dziękuję.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWspaniały obiadek :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzdrowo i prosto:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze połączenie:)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo fajny lekki obiad i dla dzieci i dla dorosłych :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNasze smaki, ogólnie lubimy takie obiadki, idealny zestaw dla dużych i małych :-)
OdpowiedzUsuńProsty przepis na pyszny, domowy obiad :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńFajny sosik ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńLubię pulpeciki, ale nigdy nie jadłam ich z takim sosem, zawsze z pomidorowym :D Lubię koperek, więc jestem ciekawa, czy taki sosik również przypadłby mi do gustu :) Wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńNo i super, trzeba próbować nowych smaków:)
UsuńLubię pulpeciki, ale najczęściej w sosie pomidorowym. W tej wrsji jeszcze nie jadłem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. ;)
Można wypróbować:)
UsuńAż zgłodniałam. Danie w sam raz dla mnie!
OdpowiedzUsuńSwietne macie pomysly dziewczyny. Obiad jest obowiazkowy. Takie danie palce lizac. Moja babcia czesto mi robila pulpeciki gdy bylam mlodsza. Powiem szczerze brakuje mi bardzo jej gotowania. Miala swietne poczucie smaku. Ja to tak srednio na jeza umiem gotowac. Najlepiej to mi zupy wychodza.
OdpowiedzUsuńObiad, który zawsze lubię. prosto i smacznie, kolorowo i pożywnie.
OdpowiedzUsuń