sobota, 10 kwietnia 2021

3Bit

Dzień dobry! 

Dziś idziemy na łatwiznę i robimy ciacho bez pieczenia. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Najlepiej by schodziło się przez noc wtedy na drugi dzień jest epickie. 

Przepis:

Składniki główne 

500 g herbatników typu petitki

puszka kajmaku - masa krowkowa do 500g

Masa budyniowa

kostka masła - 200 g 

2 budynie bez cukru - proszek 2x 40 g

2 szklanki mleka - 500 ml

2 łyżki cukru 

Masa śmietanowa 

400 ml śmietanki 30- 36 %

2 łyżki cukru 

 2 płaskie łyżki żelatyny

do 100mml wrzątku 

Wykonanie:

Wyłóż dno blachy herbatnikami. Na nie rozsmaruj całą puszkę masy kajmakowej. Następnie wyłóż kolejne herbatniki. A na nie krem budyniowy i znowu kolejna warstwa herbatników i na wierzch masa śmietanowa.  Aby wykonać krem budyniowy ugotuj 2 budynie według przepisu, następnie ostudź je. Zmiksuj z masłem na gładki krem. Wykonanie masy śmietanowej jest bardzo proste. 2 płaskie łyżki żelatyny zalej odrobiną wrzątku. Mieszaj następnie dolej jeszcze trochę wrzątku. Płyn przelej do naczynia i odstaw na 10 minut do przestudzenia. Dobrze schodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu, zacznij ją ubijać. Po 1- 2 minucie zacznij dodawać cukier. Cukier powinien się w całości rozpuścić a masa być sztywna. Następnie dodaj do tego żelatynę. Zmiksuj wszystko ale na niskich obrotach. Możesz też wmieszać żelatynę łyżką. Psssttttt... żeby nam się masa kajmakowa lepiej smarowała można ją wyjąć do miseczki i energicznie wymieszać;) Wierzch można posypać startą kostką czekolady:)




Życzymy słodkiej soboty!

***

32 komentarze:

  1. O jej, zjadłabym od razu! Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. jest to ulubione ciasto moich dzieci i wszystkich, którzy je akurat jedzą, ja zamiast herbatników daję krakersy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz zrobiłam dzieciakom, i teraz przynajmniej dwa razy w miesiącu dopominają się, pyszność, słodkie jak diabli, ale pyszność. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda słodkie jak pierun ale ekonomiczne bo dużo się nie zje. Zasłodzi na maxa:DDDD

      Usuń
  4. Do tej pory miałam okazję tylko jeść, ale jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto, przypomniałaś mi o nim w najbliższy weekend będę je robić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie ♡
    Wygląda przepysznie :) Jeszcze nie jadłam 3bita, ale uwielbiam ciasta bez pieczenia więc pewnie prędzej czy później je zrobię :) To świetne ciasta, jeżeli chcemy zrobić coś na szybko :) 3bita lubi chyba każdy więc warto by było poćwiczyć w domu i go zrobić :) Świetny przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Szybko się je robi i jest mega słodkie i smaczne:)))

      Usuń
  7. Uwielbiam takie ciasta bez pieczenia, idealne na szybką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto bez pieczenia to coś dla nas, szybko i pysznie. A wygląda i bardzo smakuje pewnie😋 Moja mama takie ciasta lubi "piec"☺️

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnaim, aż sama bym takie ciacho zjadła do kawki :)

    https://profashionworld.blogspot.com/2021/04/wiosenny-look-z-pastelowa-marynarka-w.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehehe. propozuję na szybko zrobić na weekend:) A stylówka Pani prześliczna:)

      Usuń
  10. Super :) Uwielbiam ciasta bez pieczenia, pyszne i nie wymagają wysiłku :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. są pyszne i proste. Czego chcieć więcej:D

      Usuń
  11. Witajcie! :)
    Ciacho bez pieczenia to wspaniała alternatywa dla osób, które nie mają piekarnika, tak jak u mnie to jest na wynajmowanym mieszkaniu :D

    Szczerze mówiąc, nie miałam okazji jeszcze robić 3Bita. Oj tak, schłodzone jest najlepsze, ja tak zawsze robię z kokosowym sernikiem :) Jakoś na ciepło nie smakuje tak samo :D
    Pysznie to wygląda i wcale nie tak skomplikowanie :)
    Przeuroczy kubek!

    Pozdrawiam cieplutko! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Owszem jest proste i faktycznie przydatne dla osób które nie mają możliwości pieczenia:) A kubeczek należy do Iwetty. Dostała od zajączka:) serdeczne pozdrowienia:)))

      Usuń
  12. Ajajaj, te ciasto musi być pyszne! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Raz jadłam to ciasto i dla mnie było za słodkie. Ale lubię takie wersję bez pieczenia. Są równie smaczne jak klasyczne, a łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie ciasto jest pyszne! Często robię, bo jest łatwe, szybkie i bardzo wszystkim smakuje.

    OdpowiedzUsuń