Dzień dobry!
Dziś idziemy na łatwiznę i robimy ciacho bez pieczenia. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Najlepiej by schodziło się przez noc wtedy na drugi dzień jest epickie.
Przepis:
Składniki główne
500 g herbatników typu petitki
puszka kajmaku - masa krowkowa do 500g
Masa budyniowa
kostka masła - 200 g
2 budynie bez cukru - proszek 2x 40 g
2 szklanki mleka - 500 ml
2 łyżki cukru
Masa śmietanowa
400 ml śmietanki 30- 36 %
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki żelatyny
do 100mml wrzątku
Wykonanie:
Wyłóż dno blachy herbatnikami. Na nie rozsmaruj całą puszkę masy kajmakowej. Następnie wyłóż kolejne herbatniki. A na nie krem budyniowy i znowu kolejna warstwa herbatników i na wierzch masa śmietanowa. Aby wykonać krem budyniowy ugotuj 2 budynie według przepisu, następnie ostudź je. Zmiksuj z masłem na gładki krem. Wykonanie masy śmietanowej jest bardzo proste. 2 płaskie łyżki żelatyny zalej odrobiną wrzątku. Mieszaj następnie dolej jeszcze trochę wrzątku. Płyn przelej do naczynia i odstaw na 10 minut do przestudzenia. Dobrze schodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu, zacznij ją ubijać. Po 1- 2 minucie zacznij dodawać cukier. Cukier powinien się w całości rozpuścić a masa być sztywna. Następnie dodaj do tego żelatynę. Zmiksuj wszystko ale na niskich obrotach. Możesz też wmieszać żelatynę łyżką. Psssttttt... żeby nam się masa kajmakowa lepiej smarowała można ją wyjąć do miseczki i energicznie wymieszać;) Wierzch można posypać startą kostką czekolady:)
Życzymy słodkiej soboty!
***
Bardzo lubię 3Bit :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest :)
UsuńO jej, zjadłabym od razu! Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńHehehehe :)
Usuńjest to ulubione ciasto moich dzieci i wszystkich, którzy je akurat jedzą, ja zamiast herbatników daję krakersy :-)
OdpowiedzUsuńoooo ciekawe:)))
UsuńNoo wygląda mega smacznie 😍😍
OdpowiedzUsuńRaz zrobiłam dzieciakom, i teraz przynajmniej dwa razy w miesiącu dopominają się, pyszność, słodkie jak diabli, ale pyszność. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda słodkie jak pierun ale ekonomiczne bo dużo się nie zje. Zasłodzi na maxa:DDDD
UsuńDo tej pory miałam okazję tylko jeść, ale jeszcze nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńproponuję spróbować zrobić:) napewno się uda:)
UsuńUwielbiam to ciasto, przypomniałaś mi o nim w najbliższy weekend będę je robić.
OdpowiedzUsuńHehehehe super:)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Jeszcze nie jadłam 3bita, ale uwielbiam ciasta bez pieczenia więc pewnie prędzej czy później je zrobię :) To świetne ciasta, jeżeli chcemy zrobić coś na szybko :) 3bita lubi chyba każdy więc warto by było poćwiczyć w domu i go zrobić :) Świetny przepis :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję bardzo. Szybko się je robi i jest mega słodkie i smaczne:)))
UsuńUwielbiam takie ciasta bez pieczenia, idealne na szybką przekąskę :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Ekspresowy deser:)
UsuńCiasto bez pieczenia to coś dla nas, szybko i pysznie. A wygląda i bardzo smakuje pewnie😋 Moja mama takie ciasta lubi "piec"☺️
OdpowiedzUsuńHihihihi to super:)))
UsuńAleż to musi być pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńPyszne pyszne:D
UsuńMnaim, aż sama bym takie ciacho zjadła do kawki :)
OdpowiedzUsuńhttps://profashionworld.blogspot.com/2021/04/wiosenny-look-z-pastelowa-marynarka-w.html
Hehehehe. propozuję na szybko zrobić na weekend:) A stylówka Pani prześliczna:)
UsuńSuper :) Uwielbiam ciasta bez pieczenia, pyszne i nie wymagają wysiłku :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie. są pyszne i proste. Czego chcieć więcej:D
UsuńWitajcie! :)
OdpowiedzUsuńCiacho bez pieczenia to wspaniała alternatywa dla osób, które nie mają piekarnika, tak jak u mnie to jest na wynajmowanym mieszkaniu :D
Szczerze mówiąc, nie miałam okazji jeszcze robić 3Bita. Oj tak, schłodzone jest najlepsze, ja tak zawsze robię z kokosowym sernikiem :) Jakoś na ciepło nie smakuje tak samo :D
Pysznie to wygląda i wcale nie tak skomplikowanie :)
Przeuroczy kubek!
Pozdrawiam cieplutko! <3
Bardzo dziękuję. Owszem jest proste i faktycznie przydatne dla osób które nie mają możliwości pieczenia:) A kubeczek należy do Iwetty. Dostała od zajączka:) serdeczne pozdrowienia:)))
UsuńŚwietnie wypieksasz;)
OdpowiedzUsuńAjajaj, te ciasto musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Raz jadłam to ciasto i dla mnie było za słodkie. Ale lubię takie wersję bez pieczenia. Są równie smaczne jak klasyczne, a łatwe w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto jest pyszne! Często robię, bo jest łatwe, szybkie i bardzo wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuń