sobota, 5 czerwca 2021

jogurtowe ciasto z rabarbarem

 Witajcie Kochani Czytelnicy! 

Zaczął się czerwiec to pora na typowo letnie ciasta. U mnie już truskawki powolutku się czerwienią także myślę, że wkrótce pojawią się tutaj na blogu różne pyszności z tymi owocami. Dodam, że co roku czekam z niecierpliwością na nasze ogródkowe truskawki a jak już są wykorzystuję je na maxa :) Zaś dziś będzie ciasto z rabarbarem, jogurtowe, pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Z kruszonką czyli tak jak lubię najbardziej. 

Przepis :

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia 

łyżeczka sody oczyszczonej

pół opakowania cukru waniliowego 

120 g roztopionego i ostudzonego masła 

250 g mąki pszennej 

szczypta soli

125 g jogurtu greckiego

150 g cukru

1-2 łodygi rabarbaru 

Wykonanie :

Do miski wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy oraz jogurt grecki. Miksujemy na gładką masę. Mąkę przesiewamy do drugiej miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i mieszamy do połączenia sypkich składników. Do masy z jajkami, cukrami, masłem i jogurtem dodajemy mąkę z resztą suchych składników i miksujemy do uzyskania gęstej masy. Przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rabarbar myjemy, obieramy że skórki i kroimy w małe plasterki, kładziemy na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 - 45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.




Pozdrawiam Iwetta 

30 komentarzy:

  1. Ależ to ciasto musi być dobre. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta, także na pewno zrobię, już czuję ten zapach roznoszący się po kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pachnie pięknie jak się piecze:D wiosna po prostu:D

      Usuń
  3. Rabarbar gości u nas dość często, uwielbiam jeść ciasta z jego dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :) uwielbiam ciasta z rabarbarem, słodko kwaskowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są zwłaszcza dla osób które nie lubią mocno słodkich ciast;)

      Usuń
  5. Wiosenne i sezonowe :)

    PS Może spróbujesz sił w konkursie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na czym polega ten konkurs ? :)

      Usuń
    2. Tak tak już powoli się rozkręcamy do ciast z owocami sezonowymi:D

      Usuń
    3. Na blogu zostało dokładnie wyjaśnione Iwettko :)

      Usuń
  6. Idealne do niedzielnej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moi rodzice bardzo lubią tego typu ciasta, chętnie zatem skuszą się i na ten przepis, podsunę go im. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł:) Niech zapachnie wiosną na deserowym talerzyku:)

      Usuń
  8. Kusisz, kusisz takimi słodkościami, a ja powinnam już pomyśleć o diecie ;) Przepis super, z chęcią wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehehe :) mój bebzon sobie nie odmawia tych domowych wypieków:DDDDD na szczęście są spodnie z wysokim stanem:D

      Usuń
  9. Uwielbiam ciasto jogurtowe, ja lubię je bez dodatków owoców.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie. też uwielbiam ciasta z kruszonką ^^.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ahh letnie słodkości z rabarbarem *;* Aż się rozmarzyłam <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym zjadł, bo dawno niczego podobnego nie kosztowałem. Nie musi być z rabarbarem choć dobry. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehehe myślę że i bez rabarbaru szybko zniknie ze stołu;)

      Usuń