Witajcie Kochani Czytelnicy!
Zaczął się czerwiec to pora na typowo letnie ciasta. U mnie już truskawki powolutku się czerwienią także myślę, że wkrótce pojawią się tutaj na blogu różne pyszności z tymi owocami. Dodam, że co roku czekam z niecierpliwością na nasze ogródkowe truskawki a jak już są wykorzystuję je na maxa :) Zaś dziś będzie ciasto z rabarbarem, jogurtowe, pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Z kruszonką czyli tak jak lubię najbardziej.
Przepis :
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
pół opakowania cukru waniliowego
120 g roztopionego i ostudzonego masła
250 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g jogurtu greckiego
150 g cukru
1-2 łodygi rabarbaru
Wykonanie :
Do miski wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy oraz jogurt grecki. Miksujemy na gładką masę. Mąkę przesiewamy do drugiej miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i mieszamy do połączenia sypkich składników. Do masy z jajkami, cukrami, masłem i jogurtem dodajemy mąkę z resztą suchych składników i miksujemy do uzyskania gęstej masy. Przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rabarbar myjemy, obieramy że skórki i kroimy w małe plasterki, kładziemy na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 - 45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Pozdrawiam Iwetta
Ależ to ciasto musi być dobre. Pychota.
OdpowiedzUsuńJest jest:) polecam serdecznie:)
Usuńuwielbiam takie ciasta, także na pewno zrobię, już czuję ten zapach roznoszący się po kuchni :-)
OdpowiedzUsuńNo pachnie pięknie jak się piecze:D wiosna po prostu:D
UsuńRabarbar gości u nas dość często, uwielbiam jeść ciasta z jego dodatkiem.
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z pierwszych owoców wiosny:D
UsuńPychotka :) uwielbiam ciasta z rabarbarem, słodko kwaskowe :)
OdpowiedzUsuńPyszne są zwłaszcza dla osób które nie lubią mocno słodkich ciast;)
UsuńWiosenne i sezonowe :)
OdpowiedzUsuńPS Może spróbujesz sił w konkursie? :)
na czym polega ten konkurs ? :)
UsuńTak tak już powoli się rozkręcamy do ciast z owocami sezonowymi:D
UsuńNa blogu zostało dokładnie wyjaśnione Iwettko :)
UsuńIdealne do niedzielnej kawki :)
OdpowiedzUsuńMoi rodzice bardzo lubią tego typu ciasta, chętnie zatem skuszą się i na ten przepis, podsunę go im. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł:) Niech zapachnie wiosną na deserowym talerzyku:)
UsuńKusisz, kusisz takimi słodkościami, a ja powinnam już pomyśleć o diecie ;) Przepis super, z chęcią wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńHehehehe :) mój bebzon sobie nie odmawia tych domowych wypieków:DDDDD na szczęście są spodnie z wysokim stanem:D
UsuńUwielbiam ciasto jogurtowe, ja lubię je bez dodatków owoców.
OdpowiedzUsuńBez owoców też jest przepyszne:)
UsuńDo kawy w sam raz :)
OdpowiedzUsuńTaak:)
UsuńWygląda smakowicie. też uwielbiam ciasta z kruszonką ^^.
OdpowiedzUsuńKruszonka robi robotę:)
UsuńAhh letnie słodkości z rabarbarem *;* Aż się rozmarzyłam <3
OdpowiedzUsuńJest klimat:)))
UsuńCiasto prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję bardzo:)
UsuńChętnie bym zjadł, bo dawno niczego podobnego nie kosztowałem. Nie musi być z rabarbarem choć dobry. :)
OdpowiedzUsuńHehehehe myślę że i bez rabarbaru szybko zniknie ze stołu;)
Usuń