Witam bardzo serdecznie w przedostatnią sobotę czerwca! :)
W poniedziałek zaczyna się astronomiczne lato zaś we wtorek kalendarzowe. Chociaż powiem Wam, że od wtorku mamy już tak ciepłą wręcz upalną pogodę iż można rzec, że ta pora roku już trwa. A wraz z nią na moim talerzu pojawiają się sezonowe potrawy i wypieki z pierwszych w tym roku warzyw i owoców. Jednymi z nich są zielone szparagi które po raz pierwszy w życiu jadłam. Nigdy wcześniej ich nie próbowałam ale zawsze musi być ten pierwszy raz więc kupiłam pęczek i przepadłam. Szparagi zielone są pyszne i zdrowe a zupka-krem jaką z nich przygotowałam to miła i lekka propozycja obiadu w letni i upalny dzień.
Składniki :
pęczek zielonych szparagów
kilka młodych ziemniaków
1/4 kostki masła 200g
1 litr wody
4 łyżki śmietanki 30 %
łyżka mąki pszennej
przyprawy : łyżka Vegety Natur, płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ( sól można dosypać ale Vegeta sama w sobie już ją posiada)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końc. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy Vegetę i przyprawy. Dodajemy do tego pokrojone ziemniaki i gotujemy przez ok 5 minut. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i gotujemy do miękkości. 4 łyżki śmietanki łączymy w miseczce z łyżką mąki. Zaprawiamy gotującą się zupę. Następnie po pod gotowaniu blendujemy całość na krem. Podajemy ze zrobionymi z chlebka grzankami. Dobrze jest też przed blendowanie wyjąć kilka szparagów do dekoracji.
Smacznej soboty życzy Iwetta
Mogłabym spróbować:)
OdpowiedzUsuńPS nie bierzesz udziału w konkursie? Nie masz ochoty? :(
Wysłałam Ci dziś zgłoszenie na e-maila :)
UsuńA powiadomilaś w komentaarzu? :)
UsuńIwetko to także Twój blog, czy siostry? :) Wspólnie? :)
Wspólnie prowadzimy :)
UsuńZapomniałam powiadomić w komentarzu :(
Nie robiłam takiej zupy ze szparagów, więc jestem ciekawa jak smakuje.
OdpowiedzUsuńPora wypróbować:) póki sezon:)
Usuńod jakiegoś czasu zajadam się takimi zupami, także z chęcią skorzystam z przepisu :-)
OdpowiedzUsuńSuuuper: zupy krem są przepyszne i lekkie:)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam zupy ze szparagów. Jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo smaczna :)
UsuńLubię zupy kremy ze szparagów, zwłaszcza z grzankami, rzadko je przygotowuję, wolę przygotowane przez moją przyjaciółkę, fantastycznie jej wychodzą. :)
OdpowiedzUsuńOoooo trzeba się uśmiechnąć do przyjaciółki:) Póki sezon na szparagi.
UsuńLubie szparagi ale zupy z nich jeszcze nienkadlam..Musze koniecznie wypróbować Twój przepis
OdpowiedzUsuńWypróbuj. Napewno wyjdzie pyszna:)
UsuńZupa w sam raz jako chłodnik na upały. Jak już znasz smak zielonych szparagów to teraz czas na dzikie. ;)
OdpowiedzUsuńNa upały przepis bardzo dobry co by się za bardzo nie upocić w kuchni:) Hehehhe czas na dzikie;)
Usuńuwielbiam szparagi
OdpowiedzUsuńMoja babcia kiedyś gotowała taką zupę :D Pyszna :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mmmmm smak dzieciństwa:)
UsuńPostanowilam zaskoczyc meza zupka wg Twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że się udała:)
UsuńZupa idealna w sezonie szparagowym :)
OdpowiedzUsuńTaaak:D
UsuńZa zupą szparagową nie przepadam, jednak w tej samej wersji( z grzankami) uwielbiam pieczarkową 😍
OdpowiedzUsuńTakie lekkie zupy są idealne na obiad, w upalny dzień ☺
Pozdrawiam
Ooooo pieczarkowa też musi być pyszna:D
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam zielone szparagi :) Jestem miłośniczką zup, zwłaszcza latem. Bardzo przyjemnie zajada się taki obiadek :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
To tak jak ja. Uwielbiam zupy:) Przesyłam serdeczności:)))
Usuń