sobota, 19 czerwca 2021

zupa-krem z zielonych szparagów


Witam bardzo serdecznie w przedostatnią sobotę czerwca! :) 

W poniedziałek zaczyna się astronomiczne lato zaś we wtorek kalendarzowe. Chociaż powiem Wam, że od wtorku mamy już tak ciepłą wręcz upalną pogodę iż można rzec, że ta pora roku już trwa. A wraz z nią na moim talerzu pojawiają się sezonowe potrawy i wypieki z pierwszych w tym roku warzyw i owoców. Jednymi z nich są zielone szparagi które po raz pierwszy w życiu jadłam. Nigdy wcześniej ich nie próbowałam ale zawsze musi być ten pierwszy raz więc kupiłam pęczek i przepadłam. Szparagi zielone są pyszne i zdrowe a zupka-krem jaką z nich przygotowałam to miła i lekka propozycja obiadu w letni i upalny dzień. 

Składniki :

pęczek zielonych szparagów 

kilka młodych ziemniaków 

1/4 kostki masła 200g

1 litr wody 

4 łyżki śmietanki 30 %

łyżka mąki pszennej 

przyprawy : łyżka Vegety Natur, płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ( sól można dosypać ale Vegeta sama w sobie już ją posiada) 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końc.  Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy Vegetę i przyprawy. Dodajemy do tego pokrojone ziemniaki i gotujemy przez ok 5 minut. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i gotujemy do miękkości. 4 łyżki śmietanki łączymy w miseczce z łyżką mąki. Zaprawiamy gotującą się zupę. Następnie po pod gotowaniu blendujemy całość na krem. Podajemy ze zrobionymi z chlebka grzankami. Dobrze jest też przed blendowanie wyjąć kilka szparagów do dekoracji. 



Smacznej soboty życzy Iwetta

28 komentarzy:

  1. Mogłabym spróbować:)

    PS nie bierzesz udziału w konkursie? Nie masz ochoty? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysłałam Ci dziś zgłoszenie na e-maila :)

      Usuń
    2. A powiadomilaś w komentaarzu? :)
      Iwetko to także Twój blog, czy siostry? :) Wspólnie? :)

      Usuń
    3. Wspólnie prowadzimy :)

      Zapomniałam powiadomić w komentarzu :(

      Usuń
  2. Nie robiłam takiej zupy ze szparagów, więc jestem ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. od jakiegoś czasu zajadam się takimi zupami, także z chęcią skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam zupy ze szparagów. Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię zupy kremy ze szparagów, zwłaszcza z grzankami, rzadko je przygotowuję, wolę przygotowane przez moją przyjaciółkę, fantastycznie jej wychodzą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooo trzeba się uśmiechnąć do przyjaciółki:) Póki sezon na szparagi.

      Usuń
  6. Lubie szparagi ale zupy z nich jeszcze nienkadlam..Musze koniecznie wypróbować Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa w sam raz jako chłodnik na upały. Jak już znasz smak zielonych szparagów to teraz czas na dzikie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na upały przepis bardzo dobry co by się za bardzo nie upocić w kuchni:) Hehehhe czas na dzikie;)

      Usuń
  8. Moja babcia kiedyś gotowała taką zupę :D Pyszna :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Postanowilam zaskoczyc meza zupka wg Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa idealna w sezonie szparagowym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za zupą szparagową nie przepadam, jednak w tej samej wersji( z grzankami) uwielbiam pieczarkową 😍
    Takie lekkie zupy są idealne na obiad, w upalny dzień ☺
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie ♡
    Wygląda przepysznie, uwielbiam zielone szparagi :) Jestem miłośniczką zup, zwłaszcza latem. Bardzo przyjemnie zajada się taki obiadek :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. Uwielbiam zupy:) Przesyłam serdeczności:)))

      Usuń