sobota, 7 sierpnia 2021

Ogórki z curry

 Dzień dobry! 

Lubię gdy moja spiżarka pełna jest smaków lata dlatego zawsze mam mnóstwo pysznych dżemów, kompotów, nalewek i przetworów z warzyw. Dziś dzielę się z Wami przepisem na ogórki z przyprawą curry. Taka troszkę egzotyka w słoikach na zimę:D

Składniki :

2 kg ogórków

2-3 cebule

2 duże papryki

Ogórki ze skórką pokroić w słupki paprykę też a cebulę w ćwiartki. Zalać solanką (4 1/2 szklanki wody na 1/2 szklanki soli) i odstawić na około 3 godziny. Odcedzić. Nałożyć do słoików.

Zalewa: 5 szklanek wody 2 szklanki octu 3 szklanki cukru płaska łyżka curry łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy.

Gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 7 minut. Słoiki odwrócić.




Pozdrawiam Justyna

***

30 komentarzy:

  1. Znajomi rodziców bardzo lubią ogórki z curry i też mamy w domu kilka słoików.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich ogórków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na wekowanie ogórków trwa, sama się mu w tym roku poddałam, różne wariacje ich smaków przygotowuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i extra:)Ja widzę w tym same pozytywy. Wiesz co masz w słoiku i nie marnujesz żywności tylko pyk w słoiczki:D

      Usuń
  4. Jeszcze takich ogórków nie jadłam ale wyglądają ciekawie i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam, będziemy próbować jesienią i zimą tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam takie, mega pycha, muszę sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne, nigdy nie miałam przyjemności próbować innych ogórków niż tradycyjne kiszone z koperkiem, czosnkiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehehhe polecam. Też kiedyś tylko kiszone jadłam i nadal są to moje ulubione przysmaki. Ale te z curry też są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu.

      Usuń
  8. Hmm...nie miałam okazji nigdy takich smaków próbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. słyszałam o tych ogórkach, ale nigdy nie próbowałam, ostatnio mam chęć na takie przetwory, więc zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie jak zwykle apetycznie :) Sezon na zaprawy w pełni. Chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)Bardzo mi miło. Bierz i upychaj w słoiczki :D

      Usuń
  11. Takich ogórków jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie miałam okazji jeść takich ogórków, ale chętnie bym spróbowała.
    Na pewno są pyszne :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za przepis, akurat szukałam czegoś w tym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne na zimę :) na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musi mieć ciekawy posmak 😁

    OdpowiedzUsuń