Dzień dobry w drugą sobotę sierpnia!
Jak się miewacie? Sezon na borówki trwa w najlepsze dlatego też postanowiłam wykorzystać te pyszne, zdrowe i smaczne owoce i upiekłam z nimi lekkie, puszyste, jogurtowe ciasto :) Przygotowanie go to bułką z masłem, zaś smak czysta poezja. Świetnie sprawdzi się zarówno do kawy jak i herbaty czy nawet kompotu z sezonowych owoców. Ja ostatnio robię kompocik z jabłek, śliwek i dodaje garść zamrożonych w lipcu wiśni. Wracając do ciasta to te na jogurcie naturalnym są niezwykle smaczne, bo lekko wilgotne i te owoce na wierzchu się z nim tak fajnie łączą. Ciasto idealnie sprawdzi się na jutrzejsze święto. Dziś podrzucam Wam przepis i życzę słodkiej soboty.
PS. Wczoraj stuknęło 10 tys. wszystkich wyświetleń naszego bloga,
dziękujemy, że jesteście z nami !
Składniki :
szklanka jogurtu naturalnego
4 jajka
3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego
borówki
cukier puder do posypania
Wykonanie :
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka i jogurt najlepiej wyjąć kilkanaście minut wcześniej przed przygotowaniem ciasta. Mąkę przesiewamy,odmierzamy 3 szklanki i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej i jogurt naturalny. Chwilę miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy suche składniki i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch układamy borówki . Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Lubicie ciasta z sezonowymi owocami?
Jakie są Wasze ulubione?
Iwetta
Lubię takie szybkie ciasta z owocami, więc dla mnie super. Mniam.
OdpowiedzUsuńHehehe my też:)
UsuńProste ciasto, a tyle smaku i radości :)
OdpowiedzUsuńTaaak:)
UsuńDziękuję za inspirację. Ciasta z borówkami jeszcze nie robiłam. Sama nie wiem dlaczego :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z dobrodziejstw lata:)
UsuńO jakie fajne, proste ciasto. Z chęcią upiekę coś innego i skorzystam z Waszego przepisu, bo u mnie ostatnio wszystkie ciasta czekoladowe. :D
OdpowiedzUsuńCzekoladowe też pychota, ale warto coś zmienić:)
UsuńBardzo proste, a taki świetny efekt :) uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać póki są. Lato tak szybko umyka. :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMy też. Pozdrawiamy serdecznie:)
UsuńBardzo lubię takie ciasta, w szczególności z jakimiś kwaśniejszymi owocami np. śliwkami, z borówkami jeszcze nie jadłam, ale musi być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńZ takimi owocami fajne połączenie. Słodycz ciasta z nutką świeżych owoców. :D
UsuńAleż mi ślinka pociekła! Dobrze, że przede mną II śniadanie. Uwielbiam borówki, ale ciekawa jestem czy rabarbar też by pasował...
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak drobniutko pokrojony to pewnie by pasował:)
UsuńPyszne ciasto jogurtowe, z owocami sezonowymi najlepsze :-)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńCiekawy przepis i smaczne wyglada 😁
OdpowiedzUsuńDziękujemy:)
Usuńto jedno z moich ulubionych ciast, proste i zawsze smakuje :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
Usuńmniam! wygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy:)
UsuńAleż wygląda apetycznie. Mniam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMam jeszcze trochę zamrożonych borówek, więc z checią je wykorzystam do tego przepisu.
OdpowiedzUsuń