sobota, 23 października 2021

zupa krem z dyni Hokkaido

Dzień dobry! 

Jak się miewacie? 

Jesień w pełni więc czas na przepis na pyszną zupę - krem z dyni Hokkaido. Rok temu próbowałam po raz pierwszy zupę z pieczonej dyni, potem znalazłam przepis na taką podduszaną na patelni z innymi warzywami. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami właśnie tą recepturą, mam nadzieję, że Wam także posmakuje ta zupa tak bardzo jak mi. Dodam, że z kleksem kwaśnej śmietany i domowymi grzankami jest istną ucztą dla podniebienia. 

Składniki:

1 średnia dynia Hokkaido

2 ziemniaki

1 marchewka

łyżeczka kurkumy

łyżeczka  soli i pieprzu 

2 mniejsze cebule

1 łyżka masła

1 łyżka śmietany 18%

1 sparzony i obrany ze skórki pomidor malinowy

1,5 szklanki wody

1 kostka bulionu warzywnego ( ja wzięłam tę bez oleju palmowego)

Wykonanie:

Dynię obrać, wydrążyć ze środka miąższ z pestkami. Następnie pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać i także pokroić w kostkę. Na patelni z grubszym dnem roztopić 1 łyżkę masła, cebulę obrać i drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masełko. Zeszklić cebulę na maśle, następnie wrzucić dynię, ziemniaki i marchewkę. Wszystko dusić do miękkości.  Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, dodać kostkę bulionową , postawić na małym ogniu i czekać aż się rozpuści . Następnie dodać do garnka podduszone warzywa oraz 1 łyżkę śmietany. Zagotować, dodać kurkumę, sól i pieprz. Następnie zblendować zupkę na krem. Na patelni wlewamy 3 łyżki oleju i kładziemy pokrojony w małą kosteczkę chlebek. Podsmażamy i w ten sposób mamy grzani do zupy. Gotową zupę krem wlewamy na talerz, dekorujemy kleksem śmietany i grzankami. 




uroczej soboty życzy Iwetta
***

20 komentarzy:

  1. Szczerze powiedziawszy średnio przepadam za dynią, ale jeśli była by dobrze przyprawiona to może bym ją zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też za nią nie przepadałam dopóki nie spróbowałam tej zupy:D

      Usuń
  2. Taka zupa krem z dyni na pewno znajdzie swoich zwolenników, w tym moją siostrę. Dziękuję za polecenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja osobiście średnio lubię, ale już kilka razy robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już teraz bardzo choć kiedyś z dyni tylko pestki lubiłam:D

      Usuń
  4. dla mnie nie ma znaczenia rodzaj dyni ;-) zupę dyniową mogę jeść w każdych ilościach <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis chętnie wykorzystam, właśnie poszukiwałam sprawdzonego pomysły na dyniową zupę, będę działać w kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam krem z dyni, a dynia hokkaido to mój ulubiony gatunek dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej zupy nigdy nie jadłam, ale prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wygląda ta Twoja zupa, ma wspaniały pomarańczowy kolor!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna wyglada 🤗 zapewne jest smaczna

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna na jesień, muszę ją zrobić ❤

    OdpowiedzUsuń
  11. Zwykle jadam dynię na słodko, ale chyba skora byłabym spróbować tego przepisu. Coś nowego na stole, a ogólnie lubię nowości.

    OdpowiedzUsuń