Hejka!
A u nas znowu jabłka hehehe. Dorwałyśmy skrzynkę gali i szalejemy (wiem wiem - na szarlotkę najlepsza jest reneta;)). Zrobiłyśmy już sporo suszu (gruszki i śliwki też mamy suszone) to będzie na wigilijny kompocik. Będzie jeszcze parę słoiczków musu i na bieżąco robimy co raz jakie ciacho albo racuszki.
Dziś podam przepis na klasyczną szarlotkę na półkruchym cieście. Taką pyszność często robiła i robi nasza Mama zwłaszcza że ciasto jest niedrogie i łatwe w przygotowaniu co dla naszej czwórki (tak tak mamy jeszcze dwóch Braci hehe) było super sprawą bo mieliśmy cała blaszkę słodkości :) Do tego gorące kakao i dzieciaki zachwycone. Dziś jesteśmy już dorośli ale Mamina szarlotka nadal łączy nas przy niedzielnym stole:) I takich słodkich rodzinnych spotkań Wam z całego serducha życzymy:)
Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy nierafinowany)
torebka cukru waniliowego
2 łyżki gęstej śmietany
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka (około 1 1/2 kg) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać bułkę tartą cynamon i cukier waniliowy.
Ciasto wyjąć z lodówki. Podzelić na dwie części. Jedną większą wyłożyć do blaszki. Nakłuć widelcem.
Wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Upiec. Posypać cukrem pudrem.
pozdrawiam Justyna
***
Takie klasyczne ciasta zawsze smakują. Dziś też jadłam szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńSuper:)
Usuńciasto, które się nie starzeje, ciasto, które zawsze pasuje, i które wszyscy lubią, ciasto idealne <3
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
UsuńUwielbiam jeść szarlotkę, to na pewno jedno z moich ulubionych jesiennych ciast.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepis chętnie podłapuję, bardzo lubimy wypieki z udziałem jabłek, mamy sprawdzone receptury na wydobycie z nich słodyczy, ale tez od czasu do czasu próbujemy nowych. :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis. Jest prosty a ciasto wychodzi naprawdę dobre i aromatyczne:)
UsuńCiekawy przepis, ze smalcem jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńTroszkę dodajemy dla lepszego półkruchego ciasta:)
UsuńSzarlotki nigdy za wiele :) zawsze pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńtaaak:)
UsuńSzarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis :D Pozdrawiam.
Dziękuję i również pozdrawiam:)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie :-)
OdpowiedzUsuńTakie rodzinne ciasta, które łączą zawsze są najlepsze <3. A szarlotki chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis:)
UsuńMniam, uwielbiam właśnie taką szarlotkę i koniecznie z lodami waniliowymi.
OdpowiedzUsuńOooo tak szarlotka na ciepło plus lody waniliowe. Marzenie:)))
UsuńAż mi zapachniało tą szarlotką! Mmmmmm! Musi być pyszna :) chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam:D
UsuńNie ma jak domowa szarlotka <3 Pycha <3
OdpowiedzUsuńTaaaak:D
UsuńSzarlotki są pyszne. Choć moje dzieciaki wyjadają tylko kruche ciasto.
OdpowiedzUsuń