Cześć Kochani Czytelnicy!
Dziś ostatnia sobota karnawału, lada dzień zacznie się marzec a wraz z nim Środa Popielcowa, Wielki Post a potem w kwietniu święta wielkanocne. Ale zanim to wszystko nastąpi jeszcze dziś można zaszaleć z jedzeniem i proponuję szybką pizzę na drożdżach instant. Robi się ją momentalnie, smakuje świetnie i będzie dobra zarówno na przyjęcie w domowym zaciszu jak i na zaniesienie jej do znajomych na domówkę.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki drożdży w proszku
szczyptą soli
łyżeczka cukru
odrobiną suszonego tymianku,
bazylii i oregano
dodatki:
wędlina, ser mozzarella, pieczarki,
oliwki, cebula, oliwa
Plus:
koncentrat bądź przecier pomidorowy ok. 3 łyżki
Wykonanie:
Z przedstawionych składników zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie po tym czasie ciasto wyrób jeszcze raz, uformuj kulę a następnie ją rozwałkuj. Posmaruj pizzę oliwą a następnie rozsmaruj przecier pomidorowy. Nałóż porwane plasterki sera mozzarella, cebulę, oliwki, wędlinę i inne Składniki jakie tylko chcesz. Dobrze jest je pokroić w mniejsze kawałki wtedy będą się lepiej przenikać w smakach. Następnie całość skrop oliwą, możesz też posypać solą i pieprzem. Wstaw pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
Pozdrawiam serdecznie Iwetta
***
Jaki fajny przepis. Warto wypróbować w jakiś weekend.
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńDziś też robiłam pizzę. Od lat robię według sprawdzonego przepisu... zawsze wychodzi wyśmienicie. Może jednak następnym razem skorzystam z Twojego przepisu 😊!!!
OdpowiedzUsuńSuper:)warto mieć wypróbowany przepis, który nigdy nie zawiedzie i przysmaki zawsze wyjdą:)
UsuńZawsze gdy gości u nas domowa pizza jest z ciasta drożdżowego i pyszna.
OdpowiedzUsuń:)))
Usuńmój mąż jest mistrzem pizzy, dlatego oddaje mu fartuch i niech się dzieje magia ;-)
OdpowiedzUsuńSuuuper:)
UsuńUuu czuję, że ta pizza bardzo by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńHehehehe napewno:)
UsuńDomowa pizza najlepsza! Też robimy ją na drożdżach instant :)
OdpowiedzUsuńExtra:) swojskie jadło najlepsze
UsuńKupiłam kamień do pizzy zw Biedronce w dobrej cenie i syn zrobił pizzę. Bardzo nam smakowała
OdpowiedzUsuńNo na kamieniu jest mega:)
UsuńNarobiłaś mi smaka, a dopiero co pizza była u nas na obiad. Bardzo lubię właśnie taką domową, czy z drożdży instant, czy ze świeżych.
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńPysznie prezentuje się ta pizza :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję :)
UsuńPizze uwielbiam, a Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO nie kochana , ale mi narobilas smaka... Jak na zlosc mam okres i zjadlabym chetnie konia z kopytami, mimo ze nie jestem glodna , chyba zaraz odpale sobie pizze w piekarniku haha! :D
OdpowiedzUsuńHahahahahhaha znam ten ból: też wtedy bym jadła i jadła i jadła na zmianę słodkie i słone :D
UsuńMi nigdy pizza z drożdży instant nie wychodzi taka puszysta, a ze świeżych tak :D Wypróbuję ten Wasz przepis, bo wygląda pizza znakomicie ;)
OdpowiedzUsuń