sobota, 21 maja 2022

ciasteczka - roladki z dżemem

 Cześć,

dziś zjemy sobie do kawusi kruche roladki z domowym dżemem- trzeba powoli kończyć zapasy, bo idzie nowe:) Ciastka, jak to u nas bywa, robi się szybko z prostych składników, które zawsze są pod ręką - no może poza masłem, które drożeje w zastraszającym tempie buuuu :(

Składniki:

2 szklanki mąki

4 łyżki cukru (może być puder, ja dodałam trzcinowy)

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)

kostka masła

2 żółtka jajek

2 łyżki śmietany

ulubiony dżem

Z podanych składników (oczywiście oprócz dżemu:) )zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinkę. Później rozwałkować, kroić w prostokąty, posmarować dżemem, zwinąć w rulony i ułożyć na blasze do pieczenia łączeniem do dołu. Upiec (u mnie termoobieg, 180 stopni, około 20 minut, ale wiadomo, że może być kilka minut różnicy, trzeba obserwować ciastka). Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)





Pozdrawiam

Justyna

***

14 komentarzy:

  1. Ależ one pysznie wyglądają. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam takich roladek. Może zrobię w następny weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają, a jeszcze z flakonem pełnym bzu - ponadczasowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pyszności :) obawiam się, że na jednym rogaliku trudno się zatrzymać :)

    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie ♡
    Jak pysznie wyglądają! Na pewno smakują cudownie, wyglądają jakby rozpływały się w ustach :) Jestem wielką fanką takich łakoci :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takie mam dzisiaj w planach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Roladki zawsze mi się rozwijały (podobnie mam z rogalikami), ale nawet takie nieco bardziej rozklepane lubię ;) Myślę, że niedługo wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń