Dzień dobry w sobotę!
Kolejny tydzień prawie za nami. Sobota zaczęła się deszczowo i dość wietrznie ale ogromnie się cieszę, że pojawił się tnę deszcz. Wreszcie pojawiają się warzywa jakie zasiałam w ogródku, wprost nie mogę się doczekać kiedy będę z nich działać jakieś pyszności. Teraz napawam się smakiem rabarbaru, uwielbiam go dodawać do kompotu z jabłek i mrożonych truskawek. Ale lubię też ciasto jogurtowe z rabarbarem, jest przepyszne i dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na nie :)
Składniki :
szklanka jogurtu naturalnego
4 jajka
3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego
rabarbar
cukier puder do posypania
Wykonanie :
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka i jogurt najlepiej wyjąć kilkanaście minut wcześniej przed przygotowaniem ciasta. Mąkę przesiewamy,odmierzamy 3 szklanki i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej i jogurt naturalny. Chwilę miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy suche składniki i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch układamy pocięty w paseczki lub mniejsze kawałeczki rabarbar. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Uroczej i słodkiej soboty
życzy Iwetta :)
***
Oj, nie lubię rabarbaru.
OdpowiedzUsuńMożna użyć innych owoców ;)
UsuńJaka pychotka :) uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Trzeba korzystać póki sezon na niego:D
UsuńU nas często goszczą drożdżówki z rabarbarem, też są pyszne.
OdpowiedzUsuńOooo super :)
UsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem! To mój ulubiony sezon!
OdpowiedzUsuńExtra:)))
UsuńWłaśnie ostatnio nabrałam ochoty na wypieki domowe. Przepis wygląda naprawdę przystępnie, może sobie poradzę :)
OdpowiedzUsuńNapewno się uda :)
UsuńPyszne i puszyste! Wspaniały rabarbarowy czas trwa!
OdpowiedzUsuńWiosna jest cudowna ze swoim bogactwem sezonowych owocków :D
Usuń