Cześć,
wyciągam resztki dżemów z ubiegłorocznych zapasów ze spiżarki i przerabiam do ciast i deserów. Dziś kolej na szybkie ciasto z dżemem.
Składniki :
4 duże jajka
120 g cukru (u mnie trzcinowy nierafinowany)
200 ml mleka
400 g mąki pszennej
160 ml oleju (u mnie rzepakowy)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
dowolny dżem ( u mnie porzeczkowy)
Ciasto nie wymaga użycia miksera. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepujemy np. rózgą, dodajemy olej, cukier i mleko. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Część ciasta wykładamy do foremki (keksówki 30x11). Kładziemy kilka łyżeczek dżemu i widelcem lub patyczkiem do szaszłyków rozprowadzamy po całym cieście. Wylewamy resztę ciasta i znów parę łyżeczek rozkładamy na wierzchu. Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Jaki fajny przepis. Ekstra ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJustynko, jak zawsze TU są wspaniałe wypieki, mniam mniam.. :)
OdpowiedzUsuń..świetny przepis, ciasto pychotka, chętnie wypróbuję ❣❤️
- pozdrawiam cieplutko i serdecznie, życzę udanego weekendu! 🍀💚🌼
Dziękuję Ci serdecznie za ciepłe słowa, buziaki :***
UsuńDziś upiekłam :) Przepyszny :)
OdpowiedzUsuńOoooooo :D super:)
UsuńNa takie pyszne ciacho z dżemem owocowym zawsze chętnie się skuszę.
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa też wyjadam ostatnie zapasy, żeby zrobić miejsce na nowe :)
OdpowiedzUsuńI prawidłowo, nic się nie zmarnuje :)))
UsuńFajny przepis na smaczne ciasto bez wysiłku :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
O widzisz, dżem to świetny dodatek do ciasta!
OdpowiedzUsuńTaaak, i do tortów i do zwykłych placków :D
Usuń