sobota, 23 lipca 2022

kotleciki z kalafiora

 Cześć Kochani Czytelnicy! 

Jak się macie? Mi upały dość mocno dają się we znaki, przez co jakoś tak mniej we mnie energii do działania. Mimo to staram się by korzystać z darów lata i przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki. Uwielbiam sezonowe owoce i warzywa. Teraz są nasze polskie, pełne witamin i prozdrowotnych właściwości. Dziś przychodzę do Was z przepisem na kotleciki z kalafiora oraz prosty sos czosnkowy do tych pyszności. Zachęcam do wypróbowania :) 

Składniki na kotleciki :

1 duży kalafior

2 jajka

1 cebula

2 łyżki mąki pszennej 

2 ząbki czosnku 

płaska łyżeczka soli i cukru

1/3 łyżeczki pieprzu 

2 łyżki siekanych ziół : koperek i natka pietruszki

bułka tarta do obtoczenia kotletów 

olej do smażenia 

Wykonanie :

Kalafiora rozcinamy i dzielimy na różyczki. Gotujemy do względnej miękkości ( nie może być za miękki ani za twardy taki średni). Do miski wrzucamy ugotowanego i ostudzonego kalafiora. Rozdrabniamy go tłuczkiem lub widelcem na lekką papkę. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, mąkę, posiekane zioła, czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Następnie wszystko dokładnie mieszamy ręką by powstała jednolita masa. Jeśli jest zbyt luźna można dodać więcej mąki pszennej. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Czas smażenia u każdego jest inny bo każdy z nas ma inną kuchenkę i patelnię. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sosem czosnkowym lub w dowolny przez siebie sposób. 

Sos czosnkowy :

kubeczek jogurtu naturalnego

4 duże ząbki czosnku 

3-4 łyżki dobrego majonezu 

sól i pieprz do smaku 

Wykonanie :

Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. 





Smacznej soboty 

Iwetta 

***

12 komentarzy:

  1. Jaki to świetny pomysł na obiad. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Niby niby niepozorny kalafior a jakie pyszne i sycące danie:)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam kotlecików z kalafiora, ale lubię to warzywo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My robimy od niedawna i przepadłyśmy, takie są dobre :D

      Usuń
  3. Ładnie się prezentuje, coś innego, jednak nie dla mnie, kalafiora lubię w czystej postaci. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wygląda, ale hasło kalafior zniechęca ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) No nie każdy lubi to warzywo, ja nie lubię go gotować ze względu na specyficzny zapach:)

      Usuń
  5. Świetne :) jeszcze nie jadłam takich kotlecików, na pewno warto spróbować :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń