Jesiennie witam w sobotę!
Mamy październik, świat dookoła powoli nabiera barw złota, oranżu u brązu. Liście zaczynają opadać i wirować na wietrze. Coraz bardziej mam ochotę na jakieś sezonowe przysmaki, dziś serwuję ciasto marchewkowe które robi się ekspresowo a zachwyca smakiem. Idealne do kawy albo herbatki z sokiem malinowym. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam herbatę z cytryną i sokiem malinowym, mogłabym ją pić bez końca. Zachęcam Was do uczczenia 1 dnia października i upieczenia ciasta marchewkowego. Pozdrawiam jesiennie i życzę udanego nowego miesiąca ❤️
Składniki :
1.5 szklanki mąki pszennej
szklanka oleju
szklanka marchewki
3 jajka
po łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Wykonanie :
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy powoli sypkie składniki do jajek z cukrem, wszystko miksujemy. Następnie obieramy i ścieramy na małych oczkach marchewkę ( musi być pełna szklanka ale bez uciskania). Marchewkę dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie. Wylewamy albo do kwadratowej formy ( wtedy wyjdzie nieco niższe) albo w keksówce o wymiarach 30 x 12. Pieczemy 35 minut z termoobiegiem do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Gotowe ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Uroczej jesiennej soboty
Iwetta
***
Ależ to ciasto musi być pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńJeeest pyyszneee:)))
UsuńCiasto marchewkowe jest bardzo pyszne. Lubię je.
OdpowiedzUsuńTaki jesienny klasyk :)
UsuńJakoś nie mogę się zabrać do upieczenia babki marchewkowej, na którą znalazłam fajny przepis. A tu takie pyszności! Pięknie się zarumieniło!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)))
UsuńPyszne ciasto <3 Jedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuń