sobota, 1 października 2022

ciasto marchewkowe

 Jesiennie witam w sobotę! 

Mamy październik, świat dookoła powoli nabiera barw złota, oranżu u brązu. Liście zaczynają opadać i wirować na wietrze. Coraz bardziej mam ochotę na jakieś sezonowe przysmaki, dziś serwuję ciasto marchewkowe które robi się ekspresowo a zachwyca smakiem. Idealne do kawy albo herbatki z sokiem malinowym. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam herbatę z cytryną i sokiem malinowym, mogłabym ją pić bez końca. Zachęcam Was do uczczenia 1 dnia października i upieczenia ciasta marchewkowego. Pozdrawiam jesiennie i życzę udanego nowego miesiąca ❤️

Składniki :

1.5 szklanki mąki pszennej 

szklanka oleju 

szklanka marchewki 

3 jajka

po łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

Wykonanie :

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy powoli sypkie składniki do jajek z cukrem, wszystko miksujemy. Następnie obieramy i ścieramy na małych oczkach marchewkę ( musi być pełna szklanka ale bez uciskania). Marchewkę dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie. Wylewamy albo do kwadratowej formy ( wtedy wyjdzie nieco niższe) albo w keksówce o wymiarach 30 x 12. Pieczemy 35 minut z termoobiegiem do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Gotowe ostudzone posypujemy cukrem pudrem. 



Uroczej jesiennej soboty 

Iwetta

***

7 komentarzy:

  1. Ależ to ciasto musi być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe jest bardzo pyszne. Lubię je.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie mogę się zabrać do upieczenia babki marchewkowej, na którą znalazłam fajny przepis. A tu takie pyszności! Pięknie się zarumieniło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto <3 Jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń