Dzień dobry w sobotę!
Znów razem gotujemy, w dodatku wczoraj zaczęła się jesień więc pora na coś sezonowego. Tym razem serwuję krem z dyni. Robi się go naprawdę szybko, wychodzi smaczny, rozgrzewający i zdrowy. Krem polecam szykować właśnie teraz gdy mamy sezon na dynie. Ja swój krem zrobiłam z dyni Hokaiddo, ale można też z dowolnej, zróbcie koniecznie ten jesieni! :) Z grzankami wychodzi naprawdę epickie sezonowe danie :)
Składniki :
1 dynia Hokaiddo
1 list bulionu warzywnego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kurkuma, Vegeta, pieprz
Wykonanie :
Dynię myjemy, rozkrajamy na pół, wydrążamy pestki i miąższ. Kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na masło wrzucamy cebulę i pokrojony czosnek. Szklimy chwilę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dusimy do miękkości. Bulion warzywny podgrzewamy, wrzucamy wszystko z patelni i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy, następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Z chleba robimy grzanki, kroimy kromki w kostkę i podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju na złoty kolor. Podajemy z zupą.
Uroczej jesieni życzy
Iwetta
***
Mój teść bardzo lubi taką dyniową zupkę.
OdpowiedzUsuńSuuuuper :) jest i pyszna i zdrowa
UsuńNigdy jakoś nie miałam pomysłu na dynię, a ten przepis wydaje się idealny.
OdpowiedzUsuńJa też, dopóki ktoś mnie kiedyś nie poczęstował tą zupą :D
UsuńSiostra przepada za kremem z dyni, ale w tym roku jeszcze go nie robiła.
OdpowiedzUsuńPora nadrobić zaległości :D
Usuń