sobota, 24 września 2022

krem z dyni

 Dzień dobry w sobotę! 

Znów razem gotujemy, w dodatku wczoraj zaczęła się jesień więc pora na coś sezonowego. Tym razem serwuję krem z dyni. Robi się go naprawdę szybko, wychodzi smaczny, rozgrzewający i zdrowy. Krem polecam szykować właśnie teraz gdy mamy sezon na dynie. Ja swój krem zrobiłam z dyni Hokaiddo, ale można też z dowolnej, zróbcie koniecznie ten jesieni! :) Z grzankami wychodzi naprawdę epickie sezonowe danie :) 

Składniki :

1 dynia Hokaiddo 

1 list bulionu warzywnego 

1 marchewka 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

kurkuma, Vegeta, pieprz 

Wykonanie :

Dynię myjemy, rozkrajamy na pół, wydrążamy pestki i miąższ. Kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na masło wrzucamy cebulę i pokrojony czosnek. Szklimy chwilę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dusimy do miękkości. Bulion warzywny podgrzewamy, wrzucamy wszystko z patelni i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy, następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Z chleba robimy grzanki, kroimy kromki w kostkę i podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju na złoty kolor. Podajemy z zupą. 



Uroczej jesieni  życzy 

Iwetta 

***

6 komentarzy:

  1. Mój teść bardzo lubi taką dyniową zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jakoś nie miałam pomysłu na dynię, a ten przepis wydaje się idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, dopóki ktoś mnie kiedyś nie poczęstował tą zupą :D

      Usuń
  3. Siostra przepada za kremem z dyni, ale w tym roku jeszcze go nie robiła.

    OdpowiedzUsuń