sobota, 18 marca 2023

nadziewana cukinia

 Hej,

dziś powiało wiosną w kuchni (no chociaż w kuchni, bo na dworze to niestety jak jest, każdy widzi, tyle dobrego, że jest więcej słoneczka). Zachęcam Was do wypróbowania prostego przepisu na cukinię ze smacznym farszem. Takie danie robi się naprawdę błyskawicznie i pachnie nadchodzącą wiosną;)

Składniki:

1 cukinia

mała cebula

kulka mozzarelli

2 pomidory

3-4 plastry szynki (może być też prosciutto lub szwarcwaldzka)

ząbek czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżeczka oliwy (masła klarowanego lub innego oleju nadającego się do smażenia)

bazylia, oregano, sól, pieprz

Wykonanie:

Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż, wydrążyć środek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną szynkę. Smażyć chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i pomidory, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić, aż odparuje nadmiar soku. Na połówki cukinii położyć masę pomidorową z szynką oraz plastry mozzarelli. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Smacznego ;)

Justyna

4 komentarze:

  1. Uwielbiam nadziewaną cukinię i bardzo często ją robię na różne sposoby. Dzięki za kolejny smaczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świetne jedzonko. Nie jadłam jeszcze nadziewanej cukini.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadziewana cukinia to jedno z moich ulubionych dań z cukinii :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Faszerowana cukinia co całe mnóstwo możliwości i świetna opcja w oczekiwaniu na warzywny sezon :)

    OdpowiedzUsuń