sobota, 11 marca 2023

proste drożdżówki z budyniem

 Witam serdecznie !

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam szykować sobie do pracy zarówno obiad do termosu obiadowego jak i słodkie co nie co.Czasem jest to ciasto, czasem ciasteczka a czasami lubię mieć przynajmniej 2 swojskie drożdżówki. Nie kupuję słodkich bułek w sklepie, to co jest w ich składzie przechodzi ludzkie pojęcie, jak człowiek potrafi truć drugiego człowieka. Dlatego też zachęcam Was do czytania składów produktów spożywczych ( kosmetyków też się to oczywiście tyczy) oraz do samodzielnego gotowania i pieczenia. Będzie i zdrowo i pysznie uwierzcie mi. Dziś mam dla Was przepis na drożdżówki z budyniem. Są pyszne, jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach, to czysta rozkosz dla podniebienia. Dodam, że ciasto na drożdżówki jest uniwersalne więc można jako dodatek zamiast budyniu dać ulubiony dżem, a nawet latem owoce czy czekoladę. Wybór należy do Was :)

Składniki : 500 g mąki , 300 ml mleka , 5 dag drożdży , 3 łyżki cukru , odrobina cukru waniliowego, 1 jajko, 50 g masła 

składniki na budyń : 1 saszetka budyniu waniliowego lub śmietankowego ( albo inny ulubiony smak) , 400 ml mleka , 2 łyżki cukru , 400 ml mleka 

Wykonanie: Zaczynamy od ugotowania budyniu. Do rondelka wlewamy odmierzone w pojemniku mleko oczywiście zostawiając odrobinę na wymieszanie proszku budyniowego. Następnie do mleka w rondelku dodajemy cukier, czekamy aż się zagotuje, następnie wlewamy tę odrobinę mleka z proszkiem budyniowym, gotujemy aż zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. W misce umieszczamy mąkę z cukrem waniliowym, w kubeczku emaliowanym łączymy drożdże z cukrem. Następnie wlewamy drożdże do mąki z cukrem waniliowym, dodajemy roztrzepane jajko, mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie lekko posypujemy mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia tak ok. 1 godzinkę. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wyjmujemy z miski, przegniatamy i dzielimy na części. Z każdej formujemy bułkę, następnie robimy w niej dziurkę kciukiem i zostawiamy do podrośnięcia.Następnie w każdą dziurkę nakładamy ugotowany i ostudzony budyń. Można też zrobić na wierzch kruszonkę z masła, mąki i cukru. Następnie bułeczki smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika. Pieczemy tak ok. 25 - 30 minut  w zależności jaką moc ma wasz piekarnik. 



pozdrowienia 

Iwetta 

***

3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smacznie. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jeść drożdżówki z budyniem. Są naprawdę zachwycające.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dawno takich nie jadłam. Może pora spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń