sobota, 1 kwietnia 2023

babka marmurkowa


Witam pierwszego dnia kwietnia!

Dziś Prima Aprilis a jutro Niedziela Palmowa rozpoczynająca Wielki Tydzień. Uwielbiam przygotowania do Wielkanocy, to są piękne i jakże ważne dla nas chrześcijan święta.  Tydzień temu podzieliłam się z Wami 5 przepisami na babkę wielkanocną, a dziś mam jeszcze jeden tym razem na babkę marmurkową. Mam słabość do babek, uwielbiam je piec a dekorować jeszcze bardziej. Stanowią nie tylko pyszny deser ale i piękną dekorację świątecznego stołu. Tym razem dzielę się z Wami recepturą na dwukolorową, wilgotną, pachnącą, oblaną domową polewą czekoladową i udekorowaną małymi czekoladowymi jajeczkami. Dodam, że jajeczka są z Lidla, marki Favorina, z dobrym składem. Zachęcam Was do czytania etykietek na produktach spożywczych, dbajcie o siebie.

Składniki : 1 szklanka mąki pszennej tortowej , pół szklanki mąki ziemniaczanej, trochę ponad pół szklanki oleju, pół szklanki drobnego cukru, 4 duże lub 5 mniejszych jajek, 1.5 łyżki kakao,  1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka lub wody, 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie: Odmierzamy mąki, wsypujemy je do miski, dodajemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka i wsypujemy odmierzony cukier i cukier waniliowy.  Miksujemy aż cukier się rozpuści i powstanie jajeczny puch. Następnie wlewamy olej i dalej miksujemy na wolnych obrotach. Do masy jajeczno-olejowej dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę, krótko miksujemy, następnie wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą foremkę z kominem wylewamy więcej jak pół jasnego ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy 1.5 łyżki kakao, energicznie mieszamy, wylewamy ciemne ciasto na jasne. Wstawiamy foremkę do piekarnika, pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka. Dekorujemy według uznania. Ja proponuję polewę : pół kostki masła, 2-3 łyżki śmietany, 3 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki kakao. Zagotowujemy wszystko i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy babkę. 




 Miłych przygotowań do Wielkanocy

Iwetta 

***

6 komentarzy:

  1. Wow, wygląda imponująco. Pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pyszną babkę w każdej odsłonie zawsze chętnie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna. Piekłam taką na poprzednie święta wielkanocne. Dobrego czasu świątecznego.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak babka na święta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna babka, będzie cudowną ozdobą świątecznego stołu :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń