niedziela, 6 grudnia 2020

piernik z kremem budyniowym

Dzień dobry Moi Drodzy!

Zapraszam na naszą sobotnią kawusię z domowym ciachem. Dziś zajadamy się piernikiem z kremem budyniowym. Ciasto jest łatwe w wykonaniu czyli tak jak lubię i bardzo smaczne. Można upiec na Wigilię. Wystarczy dzień wcześniej by na świąteczny stół nabrało mocy i aromatu. A już za tydzień umawiamy się na pieczenie pierniczków. Mam taki przepis, że nie muszą być pieczone pod koniec listopada. Wystarczy nawet tydzień przed świętami a i tak będą pyszne i nikt sobie zębów nie połamie. Do zobaczenia. 

Piernik z kremem budyniowym

składniki: 2 szklanki mąki

150 g masła lub margaryny

2 łyżki kakao

2 łyżeczki sody

1 szklanka kefiru lub maślanki

2 jajka

2 łyżki przyprawy do piernika

pół szklanki cukru  pudru

¾ szklanki miodu płynnego

Wykonanie

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je ubić z cukrem dodać miód i dalej ubić. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać z kefirem. Upiec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Krem:

2 szklanki mleka

4 łyżki cukru pudru

2 żółtka

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy ( pół torebki)

200 g masła lub margaryny w temp. pokojowej

Wykonanie:

W szklance mleka rozmieszać obie mąki, cukier waniliowy i żółtka. Resztę mleka z cukrem pudrem zagotować. Wlać mieszankę i ugotować budyń .Ostudzić. Mikserem utrzeć masło, dodać budyń i ucierać do połączenia składników. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeden posmarować powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki albo wiśniowym. Wyłożyć krem, przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować powidłami. Polać polewą czekoladową. 

Polewa czekoladowa:

3 łyżki kakao

3 łyżki śmietany

Pół margaryny

3 łyżki cukru

Wykonanie:

Do garnuszka włożyć wszystkie składniki, rozpuścić i zagotować. Ostudzić i polać ciasto. 




Miłego dnia życzę

Justyna


10 komentarzy:

  1. Mniam, mniam <3 Musze zrobić ten pierniczek bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten piernik prezentuje się przepysznie :D
    Przepis sobie zapisuję i chętnie go przetestuję :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piernik wygląda smakowicie! <3
    Powodzenia w blogowaniu, Justyno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda 😍
    Idealne to kawusi i to nie tylko świątecznej 😉
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń