Drodzy
Czytelnicy!
Jako, że pozostajemy w
imprezowym klimacie karnawału na domówkę lecą pyszne pizze. Placki proste i
pyszne ozdobione ulubionymi dodatkami. U nas królowała domowa wędlinka,
kiełbaska, pieczarki, cebulka, kukurydza i ser mozzarella. Pizze wyszły pyszne a ciasto zostało zagniecione
dzień wcześniej. Przepis na nie jest taki sam jak na cebularze. Gorąco polecam.
Oczywiście nie obyło się bez ketchupu i sosu czosnkowego. Ten ostatni
absolutnie domowy: kubek jogurtu naturalnego mieszamy z dwiema lub trzema
łyżkami majonezu. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek – kilka ząbków, sól i
pieprz. Sos także najlepiej zrobić dzień wcześniej aby się przegryzł. Udanych
wypieków życzymy.
Przepis
na pizzę
Składniki:
500
g mąki pszennej ( ok. 3,5 szklanki)
250
mililitrów wody ( pełna szklanka)
25
gramów świeżych drożdży
15
gramów masła
10
gramów cukru ( 1,5 łyżeczki)
10
gramów soli ( 1,5 łyżeczki)
Dodatki
jakie lubimy
Koncentrat
pomidorowy
Wykonanie: Przygotowania zaczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego.
Do kubeczka lub innego naczynia wlewamy 250 ml ciepłej wody. W wodzie
rozpuszczamy 10 gramów cukru, dodajemy 25 gramów drożdży. Drożdże najlepiej
wyjąć z lodówki by miały temp. pokojową. Dodajemy pół łyżki mąki i dokładnie
mieszamy tak aby nie powstawały grudki. Odstawiamy na ok. 15 minut. Do
dużej miski wysypujemy 450 g mąki pszennej oraz 1,5 łyżeczki soli. Nasz
zaczyn po 15 minutach powinien powiększyć swoją objętość. Wlewamy zaczyn do
mąki z solą i mieszamy. Dodajemy roztopione masło kontynuując mieszanie. Kiedy
składniki mniej więcej się połączą rozpoczynamy ugniatanie ręczne. Zagniatamy
kilka minut aż będzie jednolite i gładkie.
Następnie odkładamy
do miski, zakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto
wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, formujemy placki, następnie układamy na spodach
od tortownic. Do ciasta można dodać troszkę kaszy manny wtedy będzie bardziej
chrupiące. Sos do pizzy robimy ze słoiczka koncentratu połączonego z odrobiną wody
przegotowanej, oleju i szczyptą cukru. Dodajemy ulubione zioła i przyprawy.
Następnie smarujemy placki, na nich kładziemy ser żółty starty na tarce o
grubych oczkach, ser mozzarella, wędlinkę, kukurydzę, pieczarki i co tam
jeszcze chcecie. Posypujemy ziołami, wkładamy do piekarnika i pieczemy w
temp.250 stopni ok. 8-10 minut. Piekarnik warto uprzednio nagrzać. Podajemy z
sosami lub ketchupem.
Wygląda rewelacyjnie. Pychota.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńDomowa zawsze będzie pyszniejsza od tej sklepowej. Aż mi ślinka pociekła :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Nie ma sobie równych :)
UsuńWygląda świetnie.. dla mnie zawsze wegańska ;D
OdpowiedzUsuńDzięki :) nigdy nie jadłam wegańskie ;)
UsuńBardzo smakowicie prezentuje się ta domowa pizza :D Coś pysznego :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo mi miło :)
UsuńBuziaki
Jak ja kocham domową pizzę :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam sama ciasta. Zawsze korzystam z gotowego spodu. Konieczni muszę to zmienić <3
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie ten przepis :) Domowy spód do pizzy nie ma sobie równych :)
UsuńTo prawda, Iwetta dobrze pisze :) Spróbuj zrobić spód z naszego przepisu :)
UsuńPychotka :) Domowa pizza najlepsza i można pokombinować z ulubionymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, można sobie samemu wymyśleć co chcemy by na tej pizzy się znalazło :)
UsuńUwielbiam domowa pizzę!:) Aż zrobiłam się głodna patrząc na te zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńJa także :) Polecam upiec :D
UsuńJak ja kocham pizze! Uwielbiam takie z pizzerii i domowe. Wszystkie są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńja też kocham :)
UsuńDomowa pizza najlepsza, chyba zrobię dziś sprzątanie lodówki i powstanie pyszna pizza resztkowa ;-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Dobry pomysł :)
Usuńmam ślinotok na monitor:D
OdpowiedzUsuńHahahahahahhahahaha:DDDDDDDDDDDD
UsuńMmm pyszka! :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam:D
UsuńUwielbiam pizze,a te wyglądają przepysznie 😍
OdpowiedzUsuńAż mi się zachciało pizzy przez te zdjęcia 😉
Pozdrawiam
Hehehhe my ostatnio mamy fazę na pizzę na zmianę z cebularzami:D Aż się boję stanąć na wagę, ale co tam zimą można troszkę pogrzeszyć :D
UsuńPychotka! ale mi narobiłaś smaka w pracy;P ja sama mam sprawdzony przepis i jak jem pizzę to tylko domową ;) już nie pamiętam kiedy zamawiałam z pizzeri ;D
OdpowiedzUsuńNo i super. Jak przepis się sprawdza to tylko swoją robić :)
UsuńUwielbiam takie domowe jedzenie. Podobnie, jak koleżanka wyżej, kiedyś zamawiałam pizzę, teraz mam o wiele większą frajdę robiąc ją w domu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo kiedyś kupowałam mrożoną pizzę, zapiekankę, ale od pewnego czasu stawiam na swoje gotowanie i pieczenie. jest przede wszystkim zdrowiej bo wiem co dodaję i też mam frajdę:)))
UsuńAle apetycznie wygląda! My ostatnio chcieliśmy pójść na łatwiznę i kupiliśmy gotowy spód, zwinięty w rulon. Wyszła katastrofa ;)
OdpowiedzUsuńOjjjj niedobrze. Jednak lepiej poświęcić trochę czasu, ale za to później uczta dla podniebienia:)
UsuńPizza Domowa ostatnio u nas króluje. Mój partner nauczył sie tak szybko ją robić, że gdy tylko ma ochotę to ja robi. Później ja mam mnóstwo do sprzątania;)
OdpowiedzUsuńHehehehe mój mąż tak samo. Uwielbia ją robić, gorzej później z ogarnięciem kuchni :D
UsuńUwielbiam domową pizzę. Wyszła super!
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam:)))
UsuńUwielbiam domowej roboty pizzę :) Jest o wiele smaczniejsza i dodatki takie, jakie się chce. Twoje wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) i to jest prawda - dodajemy to co lubimy najbardziej:)))
UsuńDomowa zawsze najlepsza❤
OdpowiedzUsuńooo tak. nie musi być idealna, ważne, że samozielnie zrobiona i ze składnikami, które lubimy :)
Usuń