sobota, 8 maja 2021

pasta jajeczna na kanapki

 Witajcie Kochani Czytelnicy! 

Maj się nam rozkręca, a w raz z rozkwitem drzewek i krzewów pojawiają się smaczne i zdrowe nowalijki. Cebulką posadzona w doniczce na parapecie obfituje w szypiorek chociaż ten pojawił się też już swego czasu w naszym ogródku. Oprócz szyczpiorku warto spróbować też smacznej sałaty i rzodkiewki. Nie ma teraz nic lepszego, trzeba jeść póki trwa na nie sezon. A ja dzisiaj przedstawię Wam prosty przepis na pyszną pastę jajeczną ze szypiorkiem na równie smaczne Wiosenne śniadanie. Zatem do dzieła!

Pasta jajeczna 

3 jajka

3 łyżki majonezu 

łyżka masla

garść posiekanego szczypiorku lub 1 posiekana cebulką 

sól i pieprz do smaku 

Wykonanie :

Jajka gotujemy na twardo. U mnie czas gotowania jajek wynosi 10 minut. Najlepiej ugotować je w osolonej wodzie wtedy będą się lepiej obierać. Następnie ostudzone i obrana jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy jajka do miseczki w której powstanie pasta. Dodajemy masło, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Całość mieszamy. Smarujemy pieczywo pastą i podajemy np. z ogórkiem kiszony lub innymi dodatkami.




Udanej soboty życzę 

Iwetta 

***

36 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ta propozycja pasty, z chęcią się na nią skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) propozycja na dobre sycące śniadanie:)

      Usuń
  2. Bardzo często robimy pasty jajeczne, tak wiele możliwości ich wzbogacania, różnymi składnikami, ostatnio na topie rukola. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pastę jajeczną i czasami robię podobną. Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pastę jajeczną:D Z ogóreczkiem to już w ogóle miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie pasty i smarowidła do kanapek. Takie jajeczne czesto goszczą w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda,ta pasta
    Dawno nie jadłam jajecznicy
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba nadrobić zaległości:))) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. pycha! uwielbiam połączenie pasty jajecznej i ogórka kiszonego :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha :) klasyka, która nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie śniadanie zjadłabym z przyjemnością, zapisuje przepis na nadchodzącą niedzielę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi tez kojarzy sie z wiosna;proste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie pasty jajeczne, ta wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka :) Pomysł na śniadanie idealny, szczególnie dla takich osób jak ja, które za jajkami w wersji na twardo zbytnio nie przepadają (a dokładniej za smakiem żółtka) :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam dużo jajek z wolnego wybiegu, muszę sobie taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooooo takie jajka najlepsze:) od szczęśliwych kurek:)))

      Usuń
  14. Uwielbiam paste jajeczną, ale dawno już nie jadłam :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiele osób docenia smak i szczypiorek:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pastę jajeczną i często robię. Na jutro już sobie zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często robię. Zabieram ze sobą do pracy do świeżego chlebka:)

      Usuń