sobota, 9 października 2021

tarta z jabłkami i cynamonem


Dzień dobry w sobotę! 

Kolejną sobotę mam przyjemność podzielić się z Wami jakimś ciekawym przepisem na smaczne danie bądź coś słodkiego. Tym razem pokażę Wam w jak prosty sposób przygotować efektowną, pachnącą jesienią tartę z jabłkami i cynamonem. Dodam, że robiłam ją poraz pierwszy i zdecydowanie od razu  zawładnęła moim sercem. Jesienią stawiam na ciasta z jabłkami bądź śliwkami. Lubię też wszelkie drożdżówce czy bułeczki. Tartę cechuje kruche niskie ciasto i rozpływający się w ustach jabłkowo - cynamonowy farsz. Podczas duszenia jablek na maśle po kuchni roznosił się niesamowity aromat, tak pachnie jesień! :) 

Składniki :

Ciasto :

2.5 szklanki mąki pszennej 
190 g masła 
5 łyżek cukru pudru 
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie :

3 duże bądź 4 średnie jabłka 
2 łyżki masła 
4 łyżki cukru trzcinowego 
2 łyżeczki cynamonu 

Dodatkowo : 

jajko, cukier puder 

Wykonanie :

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, jajko, cukier puder i szczyptę soli. Zagniatamy energicznie kruche ciasto na tartę. Odrywamy 1/3 i formujemy dwie kule. Owijamy folią i chłodzimy godzinę.  Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w rondelku z dwoma łyżkami masła i 2 łyżeczkami cynamonu oraz 4 łyżkami cukru trzcinowego. Dusimy na średnim ogniu do miękkości. Po godzinie wyjmujemy ciasto, blaszkę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy większą rozwałkowaną kulę ciasta a na wierzch duszone jabłka z cynamonem. Następnie z mniejszej kuli po jej rozwałkowaniu wycinamy paski i układamy na cieście kratkę. Jajko rozkłócamy w szklance, smarujemy kratkę pędzelkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Bez termoobiegu na pewno nieco dłużej, nie próbowałam. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. 




 słodkich jesiennych chwil życzy Iwetta
***

23 komentarze:

  1. Siostra bardzo lubi połączenie jabłek i cynamonu, więc skusimy się na to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie jabłek z cynamonem, mam wrażenie, że to kompozycja doskonała, zwłaszcza w cieście. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Istnie jesienne ciacho :) chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak właśnie pachnie i smakuje jesień! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! <3 Ale nabrałam ochoty na to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się prezentuje z tą krateczką!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie lubię cynamonu, ale z własnego doświadczenia wiem, że takie tarty jabłkowe są dobre i bez niego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ..ależ piękne zdjęcia Twojej tarty z jabłkami i cynamonem ! ..jest tak apetyczna i wygląda smakowicie, że aż czuję jak fantastycznie pachnie 💗

    - pozdrawiam Cię Kochana słoneczkiem jesiennym :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję. Również pozdrawiam serdecznie i jesiennie:) Buziaki:*

      Usuń