sobota, 5 lutego 2022

fale Dunaju

"Nad pięknym modrym Dunajem..." Tak mnie jakoś naszło na klasykę i to nie tylko jeśli chodzi o muzykę i taniec :D Po prostu klasyka zawsze się obroni czy to w tańcu czy w kuchni  czy w ogóle w każdej sferze życia. I dziś właśnie taka klasyka: ciasto stare jak świat - Fale Dunaju. Przepis znalazłam w starym zeszycie i postanowiłam zrobić to ciacho. Wyszło efektownie (bo jest fala he he) i smacznie.

Ciasto: 

kostka margaryny lub 250 g masła 

1 szklanka cukru

3 niepełne szklanki mąki

6 jajek

4 łyżki mleka

2 łyżki kakao

2 łyżki rumu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo wiśnie z kompotu

Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i jajkami. Przesiać i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mlekiem. Część ciasta wyłożyć do blaszki (najlepsza prostokątna). Do pozostałej części dodać kakao i rum. Wyłożyć na jasne ciasto. Osuszone papierowym ręcznikiem wiśnie z kompotu ułożyć na cieście. Upiec.

Krem:

2 niepełne szklanki mleka

budyń śmietankowy

cukier puder około 5 łyżek chyba że ktoś woli bardziej słodko;)

kostka masła (lub niecała kostka margaryny)

Budyń ugotować. Zimny utrzeć z masłem lub margaryną i cukrem. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście. Polać polewą czekoladową (w kąpieli wodnej rozpuścić kilka kostek czekolady z odrobiną mleka).

Smacznego;)






Pozdrawiam Justyna 
***

18 komentarzy:

  1. Dawno nie miałam okazji robić tego ciasta, dziś u mnie króluje dyniowa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wygląda :) jeszcze nie piekłam, ale bardzo mnie zachęciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się to ciasto prezentuje, zwłaszcza podane na białym talerzu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie wygląda to ciasto, muszę koniecznie go wypróbować!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fale Dunaju to już chyba klasyk. Jedyną osobą, która go piecze w mojej rodzinie jest moja babcia. Ja nigdy nie próbowałam. Może to właśnie ta chwila? Dzięki za przepis :) www.brunetkawakcji.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze? przepis mam od lat a też dopiero teraz sięgam po takie klasyki:)

      Usuń
  6. Pyszne ciasto *.*
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fale Dunaju! To ciasto mojego dzieciństwa! Muszę poprosić mamę żeby upiekła, bo ja cukierniczo dopiero raczkuje;)) nie za bardzo mi wychodzi, ale teraz to aż mi się lata dzieciństwa przypomniały.. jak dobrze, że tutaj zajrzałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehhehee no właśnie dla mnie to też wspomnienie dzieciństwa, jak blok czekoladowy czy domowy chleb :D

      Usuń
  8. Moja mama bardzo lubi to ciasto! :)
    Zrobię jej taki wypiek, ciekawe czy jej posmakuje.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne jest to ciasto! Jadłam je ale z innego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń