Dzień dobry w sobotę!
Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię pajdę domowego chleba z grubo posmarowanym masłem. Do tego kubek herbaty i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Dziś chcę się podzielić z Wami przepisem na domowy chlebek pszenny, uwielbiam go szykować bo robić się szybko, nie trzeba zostawiać do wyrastania a smakuje wybornie. Uwielbiam taki świeży, ostudzony ale jeszcze lekko ciepły, z chrupiącą skórką, zachęcam do upieczenia! :)
Składniki :
1 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
1 litr cieplej wody
łuskane ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane
Wykonanie :
Do miski wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy drożdże i dodajemy sól i cukier. Odstawiamy na 20 minut. Następnie przesianą i zważoną mąkę wsypujemy do wody z drożdżami, dodajemy sienie lniane i płatki owsiane. Wszystko mieszamy. 2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy równo masę chlebową. Gotowe chlebki smarujemy odrobiną mleka. Posypujemy ziarnem słonecznika lub makiem. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem.
Uroczej soboty
Iwetta
***
Pięknie wyrósł :) domowy chleb pachnie i smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Swojski chleb jest zawsze taki pyszny, chciałabym sama upiec, ale nie za dobrze mi idzie z drożdżami ,haha! Potrzebuję rąk do pomocy :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy chleb jest zawsze nadzwyczaj smaczny.
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Uwielbiamy chlebek pszenny. W sumie to ja jeszcze nie wpadłam na pomysł by taki upiec. Muszę spróbować. Kinga
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam piec chleba. Mam nadzieję, że i mi z tego przepisu wyjdzie taki piękny bochenek.
OdpowiedzUsuń