sobota, 7 stycznia 2023

orzechowe kulki

 Witajcie w nowym roku :) 

może coś lekkiego? Po sutych świątecznych i noworocznych ucztach mnie naszła ochota na coś lżejszego i prostego zarazem. Wam też polecam;)

Orzechowe kulki to pyszne ciasteczka, które zrobicie szybko i z kilku składników. W dodatku przepis nie zawiera jajek.


Składniki:

pół kostki margaryny lub 120 g masła

80 g cukru pudru

1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego

2 łyżki mleka

80 g zmielonych orzechów włoskich

250 g mąki pszennej

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę, zmielone orzechy i mleko. zagnieść ciasto. Uformować kulki, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni. Jeszcze cieple ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze.

Smacznego:)

***

Pozdrawiam

Justyna

***

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny, prosty przepis. Muszę przyznać, że kilka razy coś takiego robiłam, ale zupełnie o tym zapomniałam, a to przecież taka smaczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię sięgać po różne wypieki, więc na orzechowe kulki też się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie domowe kuleczki :) smaczne i dużo zdrowsze od sklepowych :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń