Witajcie w nowym roku :)
może coś lekkiego? Po sutych świątecznych i noworocznych ucztach mnie naszła ochota na coś lżejszego i prostego zarazem. Wam też polecam;)
Orzechowe kulki to pyszne ciasteczka, które zrobicie szybko i z kilku składników. W dodatku przepis nie zawiera jajek.
pół kostki margaryny lub 120 g masła
80 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki mleka
80 g zmielonych orzechów włoskich
250 g mąki pszennej
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę, zmielone orzechy i mleko. zagnieść ciasto. Uformować kulki, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni. Jeszcze cieple ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze.
Smacznego:)
***
Pozdrawiam
Justyna
***
Bardzo fajny, prosty przepis. Muszę przyznać, że kilka razy coś takiego robiłam, ale zupełnie o tym zapomniałam, a to przecież taka smaczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńLubię sięgać po różne wypieki, więc na orzechowe kulki też się skuszę.
OdpowiedzUsuńLubię takie domowe kuleczki :) smaczne i dużo zdrowsze od sklepowych :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/