sobota, 4 marca 2023

Zdrowa szarlotka

 Czemu zdrowa? A no temu, że nie zawiera cukru ani mąki pszennej, a jeśli dbamy o swoje zdrowie to wiemy, że cukru i pszenicy w naszej diecie powinno być jak najmniej. Musimy sobie uświadomić, że nasze zdrowie zaczyna się od naszych jelit, w naszym brzuchu i nie wolno nam go traktować jak kosza na śmieci. Zatem dziś zapraszam na szarlotkę, taką zdrowszą, którą można jeść bez wyrzutów sumienia😊

Dbajmy o siebie, bo zdrowie mamy tylko jedno. Czytajmy etykietki zarówno produktów spożywczych jak i suplementów, po które sięgamy w aptekach. 

Dobra, starczy, bo się rozpisałam 😁

Przepis na szarlotkę:

150 g płatków owsianych (zmielić w malakserze lub młynku do kawy) 

100 g twarogu półtłustego

50 g kefiru

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka miodu lub innego naturalnego słodziku

3 jajka

2 jabłka

płaska łyżeczka cynamonu

Zmielone płatki owsiane wymieszać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać lub użyć malaksera jajka z miodem, kefirem i twarogiem. Dodać zmielone płatki z proszkiem, wymieszać. Połowę ciasta wylać do tortownicy małej (21 cm średnica) lub blaszki. Położyć plasterki obranych jabłek, posypać cynamonem, wylać na wierzch resztę ciasta. Piec w temp. 180 stopni (u mnie z termoobiegiem) około 40-45 minut (aż się upiecze😊) 

Smacznego🙂

Justyna 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam szarlotkę, w zdrowej wersji na pewno smakuje równie pysznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zdrowa szarlotka na pewno za każdym razem zyska moje uznanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotkę to ja kocham w każdej postaci. W swoich wypiekach jeszcze nie używam nabiału i jajek, więc pewnie zmodyfikowałabym ten przepis.

    OdpowiedzUsuń