Czemu zdrowa? A no temu, że nie zawiera cukru ani mąki pszennej, a jeśli dbamy o swoje zdrowie to wiemy, że cukru i pszenicy w naszej diecie powinno być jak najmniej. Musimy sobie uświadomić, że nasze zdrowie zaczyna się od naszych jelit, w naszym brzuchu i nie wolno nam go traktować jak kosza na śmieci. Zatem dziś zapraszam na szarlotkę, taką zdrowszą, którą można jeść bez wyrzutów sumienia😊
Dbajmy o siebie, bo zdrowie mamy tylko jedno. Czytajmy etykietki zarówno produktów spożywczych jak i suplementów, po które sięgamy w aptekach.
Dobra, starczy, bo się rozpisałam 😁
Przepis na szarlotkę:
150 g płatków owsianych (zmielić w malakserze lub młynku do kawy)
100 g twarogu półtłustego
50 g kefiru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka miodu lub innego naturalnego słodziku
3 jajka
2 jabłka
płaska łyżeczka cynamonu
Zmielone płatki owsiane wymieszać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać lub użyć malaksera jajka z miodem, kefirem i twarogiem. Dodać zmielone płatki z proszkiem, wymieszać. Połowę ciasta wylać do tortownicy małej (21 cm średnica) lub blaszki. Położyć plasterki obranych jabłek, posypać cynamonem, wylać na wierzch resztę ciasta. Piec w temp. 180 stopni (u mnie z termoobiegiem) około 40-45 minut (aż się upiecze😊)
Smacznego🙂
Justyna
Nie dla mnie, nie lubię jabłek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, w zdrowej wersji na pewno smakuje równie pysznie ♥
OdpowiedzUsuńTaka zdrowa szarlotka na pewno za każdym razem zyska moje uznanie.
OdpowiedzUsuńSzarlotkę to ja kocham w każdej postaci. W swoich wypiekach jeszcze nie używam nabiału i jajek, więc pewnie zmodyfikowałabym ten przepis.
OdpowiedzUsuń