sobota, 25 lutego 2023

babeczki marchewkowe

 Cześć Kochani Czytelnicy! 

Jej to już ostatnia sobota lutego! Niesamowite, a niedawno ten miesiąc się zaczął a tu już końcówka. Jak wspominacie luty 2023? Niezwykłe jest też to, że Wielkanoc za pasem. Ja wprost nie mogę się doczekać testowania nowych przepisów na wielkanocne potrawy i słodkości. Na pewno podzielę się nimi z Wami tutaj na blogu. A dziś propozycja na słodkie co nieco do herbatki albo kawki. Babeczki marchewkowe są proste w wykonaniu a mega smaczne. Zachęcam do upieczenia :)

Składniki :
2 jajka
125 ml mleka
125 ml oleju
300 g mąki pszennej 
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1.5 szkl. startej marchewki 

Wykonanie :

Należy przygotować dwie miski. Do jednej wbijamy jajka, wlewam mleko i olej. Mieszamy mikserem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i oba cukry. Suchą mieszankę do dajemy do płynnej masy. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy 1.5 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki. Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do papierowych foremek na babeczki bądź do przystosowanej do tego foremki. Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. 



Słodkiej soboty 
życzy Iwetta 

***

2 komentarze:

  1. O tak, na pewno smakują pysznie! Chętnie wypróbuję, zawsze lubiłam przepisy z marchewką :)
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkowych babeczek jeszcze nie robiłam, ale bardzo lubię ciasto z wykorzystaniem tego warzywa.

    OdpowiedzUsuń