sobota, 16 stycznia 2021

domowa pizza

Drodzy Czytelnicy!

Jako, że pozostajemy w imprezowym klimacie karnawału na domówkę lecą pyszne pizze. Placki proste i pyszne ozdobione ulubionymi dodatkami. U nas królowała domowa wędlinka, kiełbaska, pieczarki, cebulka, kukurydza i ser mozzarella. Pizze wyszły pyszne a ciasto zostało zagniecione dzień wcześniej. Przepis na nie jest taki sam jak na cebularze. Gorąco polecam. Oczywiście nie obyło się bez ketchupu i sosu czosnkowego. Ten ostatni absolutnie domowy: kubek jogurtu naturalnego mieszamy z dwiema lub trzema łyżkami majonezu. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek – kilka ząbków, sól i pieprz. Sos także najlepiej zrobić dzień wcześniej aby się przegryzł. Udanych wypieków życzymy.  

Przepis na pizzę

Składniki:

500 g mąki pszennej ( ok. 3,5 szklanki)

250 mililitrów wody ( pełna szklanka)

25 gramów świeżych drożdży

15 gramów masła

10 gramów cukru ( 1,5 łyżeczki)

10 gramów soli ( 1,5 łyżeczki)

Dodatki jakie lubimy

Koncentrat pomidorowy

Wykonanie: Przygotowania zaczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do kubeczka lub innego naczynia wlewamy 250 ml ciepłej wody.  W wodzie rozpuszczamy 10 gramów cukru, dodajemy 25 gramów drożdży. Drożdże najlepiej wyjąć z lodówki by miały temp. pokojową. Dodajemy pół łyżki mąki i dokładnie mieszamy tak aby nie powstawały grudki. Odstawiamy na ok. 15 minut. Do dużej miski wysypujemy 450 g mąki pszennej  oraz 1,5 łyżeczki soli. Nasz zaczyn po 15 minutach powinien powiększyć swoją objętość. Wlewamy zaczyn do mąki z solą i mieszamy. Dodajemy roztopione masło kontynuując mieszanie. Kiedy składniki mniej więcej się połączą rozpoczynamy ugniatanie ręczne. Zagniatamy kilka minut aż będzie jednolite i gładkie.  

Następnie odkładamy do miski, zakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, formujemy placki, następnie układamy na spodach od tortownic. Do ciasta można dodać troszkę kaszy manny wtedy będzie bardziej chrupiące. Sos do pizzy robimy ze słoiczka koncentratu połączonego z odrobiną wody przegotowanej, oleju i szczyptą cukru. Dodajemy ulubione zioła i przyprawy. Następnie smarujemy placki, na nich kładziemy ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, ser mozzarella, wędlinkę, kukurydzę, pieczarki i co tam jeszcze chcecie. Posypujemy ziołami, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.250 stopni ok. 8-10 minut. Piekarnik warto uprzednio nagrzać. Podajemy z sosami lub ketchupem.





41 komentarzy:

  1. Domowa zawsze będzie pyszniejsza od tej sklepowej. Aż mi ślinka pociekła :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie.. dla mnie zawsze wegańska ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie prezentuje się ta domowa pizza :D Coś pysznego :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja kocham domową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie robiłam sama ciasta. Zawsze korzystam z gotowego spodu. Konieczni muszę to zmienić <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie ten przepis :) Domowy spód do pizzy nie ma sobie równych :)

      Usuń
    2. To prawda, Iwetta dobrze pisze :) Spróbuj zrobić spód z naszego przepisu :)

      Usuń
  6. Pychotka :) Domowa pizza najlepsza i można pokombinować z ulubionymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, można sobie samemu wymyśleć co chcemy by na tej pizzy się znalazło :)

      Usuń
  7. Uwielbiam domowa pizzę!:) Aż zrobiłam się głodna patrząc na te zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja kocham pizze! Uwielbiam takie z pizzerii i domowe. Wszystkie są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowa pizza najlepsza, chyba zrobię dziś sprzątanie lodówki i powstanie pyszna pizza resztkowa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pizze,a te wyglądają przepysznie 😍
    Aż mi się zachciało pizzy przez te zdjęcia 😉
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehhe my ostatnio mamy fazę na pizzę na zmianę z cebularzami:D Aż się boję stanąć na wagę, ale co tam zimą można troszkę pogrzeszyć :D

      Usuń
  11. Pychotka! ale mi narobiłaś smaka w pracy;P ja sama mam sprawdzony przepis i jak jem pizzę to tylko domową ;) już nie pamiętam kiedy zamawiałam z pizzeri ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super. Jak przepis się sprawdza to tylko swoją robić :)

      Usuń
  12. Uwielbiam takie domowe jedzenie. Podobnie, jak koleżanka wyżej, kiedyś zamawiałam pizzę, teraz mam o wiele większą frajdę robiąc ją w domu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo kiedyś kupowałam mrożoną pizzę, zapiekankę, ale od pewnego czasu stawiam na swoje gotowanie i pieczenie. jest przede wszystkim zdrowiej bo wiem co dodaję i też mam frajdę:)))

      Usuń
  13. Ale apetycznie wygląda! My ostatnio chcieliśmy pójść na łatwiznę i kupiliśmy gotowy spód, zwinięty w rulon. Wyszła katastrofa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjjj niedobrze. Jednak lepiej poświęcić trochę czasu, ale za to później uczta dla podniebienia:)

      Usuń
  14. Pizza Domowa ostatnio u nas króluje. Mój partner nauczył sie tak szybko ją robić, że gdy tylko ma ochotę to ja robi. Później ja mam mnóstwo do sprzątania;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehehe mój mąż tak samo. Uwielbia ją robić, gorzej później z ogarnięciem kuchni :D

      Usuń
  15. Uwielbiam domową pizzę. Wyszła super!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam domowej roboty pizzę :) Jest o wiele smaczniejsza i dodatki takie, jakie się chce. Twoje wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) i to jest prawda - dodajemy to co lubimy najbardziej:)))

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. ooo tak. nie musi być idealna, ważne, że samozielnie zrobiona i ze składnikami, które lubimy :)

      Usuń