Daj mi serce z piernika... może być z mąki kukurydzianej :D Jako, że zbliża się Adwent pora zapachnieć w domu korzennymi przyprawami. Zaczynamy więc od przepisu dla osób będących na diecie bezglutenowej. A nuż Wam posmakują takie ciasteczka? Zachęcam wypróbować choć zaznaczam, że wypieki z mąki kukurydzianej mają zupełnie inny specyficzny smak (smakują tak trochę "piaskowo"). Jednak ten posmak rekompensuje nam napewno przyprawa korzenna:) Oj tak... zapachniało świętami...
Składniki :
340 g mąki kukurydzianej
łyżka masła
2 łyżki miodu
100 g cukru (może być trzcinowy nierafinowany)
1 łyżka przyprawy do piernika
2 jajka (duże lub 3 mniejsze bo ciasto ciężko zagnieść)
4 łyżki ciepłego mleka
pół łyżeczki sody czyszczonej
Wykonanie :
W rondelku rozgrzać miód i dodać go do miski z mąką sodą i przyprawą. Wymieszać. Dodać cukier masło jajka i mleko. Zagnieść. Rozwałkować. Wykrawać pierniczki które można posmarować rozbełtanym jajkiem. Upiec. Posypać cukrem pudrem.
P.S. Upieczone ciasteczka trzeba delikatnie wyjąć z blaszki bo mogą się pokruszyć.
Smacznego;)
Pozdrawiam Justyna
***
Co roku piekę z dziećmi pierniczki. W tym roku planuję zamienić białą mąkę na inną może wybiorę kukurydzianą
OdpowiedzUsuńDobry pomysł napewno wyjdzie na zdrowie:) jednak mąka kukurydziana jest wymagającą panną;) czasem można się nad nią powkurzać :D ja w kuchni używam również mąki kokosowej migdałowej i jaglanej.
Usuńbardzo fajny pomysł, a i wykonanie nie trudne, także chętnie skorzystam z przepisu :-)
OdpowiedzUsuńTroszkę trudności sprawia zagniecenie ciasta. A potem już z górki :D
UsuńJa muszę w tym roku tez upiec pierniczki :)
OdpowiedzUsuńU nas to już tradycja. Zawsze robimy całą stertę z siostrą:D oczywiście ze zwykłej mąki ta sterta ale z kukurydzianej też troszkę robimy dla odmiany.
UsuńNigdy nie robiłam bez glutenu, ale może kiedyś się na nie skuszę.
OdpowiedzUsuńCzasem warto popróbować inne smaki :)
UsuńKocham pierniczki, nie robiłam jeszcze bez glutenu, ale przepis wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńTakie smakowe urozmaicenie;)
UsuńCoś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńPyszności <3
Oj tak. Dla Ciebie najzdrowsze:)
UsuńŚwietny pomysł! Takich jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajny pomysł nie tylko dla osób które unikają glutenu :)
OdpowiedzUsuńTak. Każdy może popróbować:)
UsuńŚwietny pomysł dla bezglutenowców. Ja co prawda takiej diety nie stosuję, ale bardzo mnie ciekawi smak tych pierniczków.
OdpowiedzUsuńjest napewno nieoczywisty;)
UsuńSuper przepis :D Pierniczki wyglądają bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję:)
Usuń