sobota, 27 listopada 2021

pierniczki bezglutenowe

Daj mi serce z piernika...  może być z mąki kukurydzianej :D Jako, że zbliża się Adwent pora zapachnieć w domu korzennymi przyprawami. Zaczynamy więc od przepisu dla osób będących na diecie bezglutenowej.  A nuż Wam posmakują takie ciasteczka? Zachęcam wypróbować choć zaznaczam, że wypieki z mąki kukurydzianej mają zupełnie inny specyficzny smak (smakują tak trochę "piaskowo"). Jednak ten posmak rekompensuje nam napewno przyprawa korzenna:) Oj tak... zapachniało świętami...

Składniki :

340 g mąki kukurydzianej

łyżka masła

2 łyżki miodu

100 g cukru (może być trzcinowy nierafinowany)

1 łyżka przyprawy do piernika

2 jajka (duże lub 3 mniejsze bo ciasto ciężko zagnieść)

4 łyżki ciepłego mleka

pół łyżeczki sody czyszczonej

Wykonanie :

W rondelku rozgrzać miód i dodać go do miski z mąką sodą i przyprawą. Wymieszać. Dodać cukier masło jajka i mleko. Zagnieść. Rozwałkować. Wykrawać pierniczki które można posmarować rozbełtanym jajkiem. Upiec. Posypać cukrem pudrem. 

P.S. Upieczone ciasteczka trzeba delikatnie wyjąć z blaszki bo mogą się pokruszyć.

Smacznego;)




Pozdrawiam Justyna

***

20 komentarzy:

  1. Co roku piekę z dziećmi pierniczki. W tym roku planuję zamienić białą mąkę na inną może wybiorę kukurydzianą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł napewno wyjdzie na zdrowie:) jednak mąka kukurydziana jest wymagającą panną;) czasem można się nad nią powkurzać :D ja w kuchni używam również mąki kokosowej migdałowej i jaglanej.

      Usuń
  2. bardzo fajny pomysł, a i wykonanie nie trudne, także chętnie skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę trudności sprawia zagniecenie ciasta. A potem już z górki :D

      Usuń
  3. Ja muszę w tym roku tez upiec pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas to już tradycja. Zawsze robimy całą stertę z siostrą:D oczywiście ze zwykłej mąki ta sterta ale z kukurydzianej też troszkę robimy dla odmiany.

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam bez glutenu, ale może kiedyś się na nie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham pierniczki, nie robiłam jeszcze bez glutenu, ale przepis wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie! :)
    Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! Takich jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł nie tylko dla osób które unikają glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł dla bezglutenowców. Ja co prawda takiej diety nie stosuję, ale bardzo mnie ciekawi smak tych pierniczków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis :D Pierniczki wyglądają bardzo smacznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń