sobota, 15 stycznia 2022

naleśniki z mąki jaglanej

Heeeej! 

W tym roku będą się pojawiać częściej różności z wykorzystaniem mniej znanych produktów jak: mąka jaglana, łuska babki jajowatej, mąka kokosowa itp. Na pierwszy ogień idzie mąka jaglana, którą kupić można albo przez internet albo w supermarketach na stoiskach ze zdrową żywnością.

Mąka jaglana powstaje z ziaren prosa i jest produktem bezglutenowym. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz minerałów, np.: fosforu, magnezu, manganu, selenu. Polecana jest przy celiakii, problemach z przemianą materii, problemach z sercem (przy nadciśnieniu), zwiększonym ryzyku rozwoju raka (źródło antyoksydantów).

Mąkę jaglaną stosuje się do pieczenia chleba, ciast, przygotowania naleśników i gofrów, zagęszczania zup i sosów. Dziś zrobimy więc naleśniki:

1 szklanka mąki jaglanej

1 szklanka mleka

2 łyżeczki oleju plus olej do smażenia

2 jajka

szczypta soli

Jajka wbić do miski, dodać sól, olej i mleko. Wymieszać. Wsypać mąkę. Jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie na rozgrzanej patelni i odrobinie oleju usmażyć naleśniki. Podać z ulubionymi dodatkami (ja zrobiłam sobie z serkiem). Z tych składników wychodzi około 5 dużych naleśników. 

Uwaga: ciasto przed wylewaniem każdej porcji na patelnię trzeba wymieszać.




Pozdrawiam Justyna 

***

24 komentarze:

  1. Ślicznie i smakowicie wyglada 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam nic podobnego z mąki jaglanej, więc chętnie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie od niedawna zebrało na eksperymenty ze zdrowszymi odmianami mąk:)

      Usuń
  3. Lubię eksperymentować z nietypowymi mąkami, więc chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze naleśników z mąki jaglanej ale muszę w końcu spróbować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham naleśniki aż bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł :) uwielbiam naleśniki w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne naleśniczki, z jaglanej jeszcze nie robiłam ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio mam smaka na naleśniki, więc z przepisu chętnie skorzystam :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ostatnio zaczęłam używać innych rodzajów mąki, bo próbuję nimi spowodować swoistą kleistość i zastąpić jajko w przepisach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł. Słyszałam że zamiast jajka można też dodać rozgniecionego banana.

      Usuń
  10. chyba jutro wypróbuję Twój przepis na obiad, jakoś nie chce mi się kombinować, a naleśniki zawsze są przepyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuję sobie ten przepis :) Naleśniki uwielbiam, ale w takiej wersji ich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń