Witajcie,
jesień pachnie jabłkami, dlatego warto te pyszności zamknąć na zimę w słoiczki. Zrobiłam ostatnio mus bez cukru. Wyszedł słodki i pyszny. Idealny do chlebka albo do owsianki:)
Polecam:)
Składniki :
około 3 kg jabłek
sok z cytryny
szklanka wody
ewentualnie: cynamon, mielone goździki, wanilia
Wykonanie :
Jabłka obrać pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę dodać sok z cytryny wrzucić pokrojone jabłka i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie jabłka zblendować i gorące przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w piekarniku 15 minut w 110 stopniach albo w garnku również około 15 minut.
Przed zblendowaniem jabłek można dodać cynamon, wanilię lub zmielone goździki.
Pozdrawiam
Justyna
***
Jaki fajny przepis. Super pomysł!
OdpowiedzUsuńNooo szybki i prosty :D
UsuńPyszny, aromatyczny i zdrowy mus <3
OdpowiedzUsuńTaaaak, po pierwsze bez cukru i po drugie jabłka prosto z sadu :)
UsuńMus miałam robić wczoraj. Nie wyszło. Będzie dziś :)
OdpowiedzUsuńHehehehehe :)
UsuńJadłam podobny mus i był pyszny 😊
OdpowiedzUsuń:)))
Usuńteż staram się robić przetwory bez cukru:)
OdpowiedzUsuńsuuuper, to bardzo dobry nawyk :)
UsuńUwielbiam takie musy owocowe:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńJa jem owsiankę z takim musem! Smakuje bosko!
OdpowiedzUsuńTo jest mega połączenie :D
UsuńNa taki mus na pewno warto jest się skusić.
OdpowiedzUsuńTaaak
UsuńO proszę- można bez cukru i na słodko ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Można :)))
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper przepis na obecny jabłkowy sezon :) U mnie jabłek pod dostatkiem. I wciąż musy jabłkowe, powidła, placki z jabłkami, racuchy, kompoty, ciasta i jabłko tarte z marchewką :D Świetna inspiracja kochana! Mus to zawsze dobry pomysł na śniadanko, kolację albo przekąskę :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Oj taak, a już zwłaszcza jak najdzie ochota na coś słodkiego :D
Usuń