Dzień dobry w sobotę!
Drugą sobotę lipca myślę, że warto uczcić kawałkiem pysznego ciasta z czerwonymi porzeczkami. Sezon na nie się zaczął więc naprawdę warto. Dla mnie to ciasto było pierwszym w życiu, pierwszy raz upiekłam z porzeczkami. Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię ciasta pieczone ze świeżymi owocami. Latem bardzo często je robię. Dziś będę piec z borówkami amerykańskimi, na pewno też wkrótce pojawi się na blogu. A teraz łapcie przepis na to z porzeczkami.
Składniki :
4 duże jajka
450 g mąki
1 szklanka cukru ( można dać mniej)
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mleka
szklanka oleju
czerwone porzeczki
Wykonanie :
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Wlewamy strużką olej, dalej miksujemy, dolewamy mleko ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Blaszkę wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Moja blaszka ma kształt kwadratu. Wylewamy ciasto, następnie na nim układamy i leciutko dociskamy porzeczki. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy 40 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
kawałek ciasta i kompot jabłko / porzeczka to świetny wybór na dzisiejszy piękny dzień
Pozdrawiam
Iwetta
***
ale dawno nie jadłam ciasta z porzeczkami!
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba to nadrobić :)
UsuńDawno nie jadłam takiego ciasta. Pychota.
OdpowiedzUsuńO mniam. Akurat mam sporo porzeczki, więc zrobię to ciacho.
OdpowiedzUsuńKoniecznie:D co się będą owoce marnować
UsuńCiasto wygląda przepysznie, ja jednak nie przepadam za porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Można dodać inne owoce;)
UsuńAle piękne ciasto, jeszcze nie jadłam z porzeczkami, chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper:)
UsuńOstatnio jadłam drożdżówki z porzeczkami, też są naprawdę świetne.
OdpowiedzUsuńOooooo drożdżówek nie jadłam z porzeczkami :)
UsuńU mnie ciasto budyniowe z porzeczkami było w zeszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńOooo budyń i porzeczki też musi to być mega połączenie :)
UsuńBędę miała porzeczki, więc chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńPychotka :) bardzo lubię ciasta z kwaskowatymi owocami :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
:) Również przesyłam serdeczności :)
Usuń