sobota, 9 lipca 2022

ciasto z porzeczkami

 Dzień dobry w sobotę! 

Drugą sobotę lipca myślę, że warto uczcić kawałkiem pysznego ciasta z czerwonymi porzeczkami. Sezon na nie się zaczął więc naprawdę warto. Dla mnie to ciasto było pierwszym w życiu, pierwszy raz upiekłam z porzeczkami. Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię ciasta  pieczone ze świeżymi owocami. Latem bardzo często je robię. Dziś będę piec z borówkami amerykańskimi, na pewno też wkrótce pojawi się na blogu. A teraz łapcie przepis na to z porzeczkami. 

Składniki :

4 duże jajka

450 g mąki 

1 szklanka cukru ( można dać mniej) 

opakowanie cukru waniliowego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szklanka mleka

szklanka oleju 

czerwone porzeczki 

Wykonanie :

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Wlewamy strużką olej, dalej miksujemy, dolewamy mleko ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Blaszkę wysmarowujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Moja blaszka ma kształt kwadratu. Wylewamy ciasto, następnie na nim układamy i leciutko dociskamy porzeczki. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy 40 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 




kawałek ciasta i kompot jabłko / porzeczka to świetny wybór na dzisiejszy piękny dzień

Pozdrawiam

Iwetta

***

16 komentarzy:

  1. ale dawno nie jadłam ciasta z porzeczkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam takiego ciasta. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam. Akurat mam sporo porzeczki, więc zrobię to ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda przepysznie, ja jednak nie przepadam za porzeczkami :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne ciasto, jeszcze nie jadłam z porzeczkami, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio jadłam drożdżówki z porzeczkami, też są naprawdę świetne.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie ciasto budyniowe z porzeczkami było w zeszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo budyń i porzeczki też musi to być mega połączenie :)

      Usuń
  8. Będę miała porzeczki, więc chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka :) bardzo lubię ciasta z kwaskowatymi owocami :) pozdrawiam serdecznie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń