Hej,
zapach świeżego, domowego chleba przywołuje mi na myśl czas mojego beztroskiego dzieciństwa, bo zarówno Mama jak i Babcia takie pieczywo zawsze piekły. Były i słodkie bułki i rogaliki z dżemem i właśnie swojski domowy chleb. A potem, gdy ledwo przestygł to się kroiło pajdę i zajadało z masłem domowej roboty, achchchchchch pyszności😍😍😍
Dziś sama piekę chleb, co prawda już nie w kaflowym piecu, a nowoczesnym piekarniku, ale zapach i smak już zawsze kojarzyć mi się będą z tym co beztroskie i bezpieczne.
Zachęcam do takiej kulinarnej wycieczki w czasie😊
Składniki i wykonanie :
Do 500 ml ciepłej wody dodajemy 4 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Wkruszamy 25 gramów drożdży i dodajemy 2 łyżki oleju. Mieszamy. Wsypujemy 75 dag mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Potym czasie wyrabiamy jeszcze raz na stolnicy i formujemy bochenek, który umieszczamy np. w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Odstawiamy jeszcze na około 15-20 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny (do zrumienienia). Po upieczeniu studzimy na kratce, apotem już tylko masełko i np. swojski dżemor truskawkowy😄
Justyna
***
Ależ ten chlebek musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pychota :)))
UsuńDomowy chleb jest naprawdę super. Lubię też domowe bułki.
OdpowiedzUsuńJa tak samo-domowe pieczywo ma niesamowity czar wspomnień :)
UsuńJa jestem totalnym beztalenciem kulinarnym, podziwiam za wypiek własnego chleba!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale kiedyś też zwykłe rzeczy mi nie wychodziły, ale z czasem było coraz lepiej. A chlebek jest prosty i myślę, że każdemu by wyszedł :)
Usuń..witam Cię Justynko 💚
OdpowiedzUsuń..chlebek jest na pewno smakowity, wygląda przepysznie :)
..nie ma to jak własne domowe wypieki ;)
- pozdrawiam ciepło i serdecznie, życzę dobrych dni i pięknych chwil 💚
W punkt: niema to jak własne domowe wypieki:))) buziaki kochana :****
UsuńUwiebiam domowy chlebek- za smak i zapach, ktory roznosi się po całym domu :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo:D
UsuńPiękny chlebek :) uwielbiam zapach i smak domowego pieczywa :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
I do takiej pajdki masełko mmmmmmmm pycha:)
UsuńSmak domowego chleba mojej babci to dla mnie będzie już zawsze smak dzieciństwa. Nie do podrobienia. Do tego domowe masło i biały ser.... Ech, to były smaki!
OdpowiedzUsuńOj tak, Babcie kochane to potrafiły nam pyszności zrobić do jedzenia :)
UsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny chlebek, ja również piekę chlebki od czasu do czasu, a szczególnie zimową porą...
OdpowiedzUsuń