sobota, 3 września 2022

pasztet z cukinii

Witajcie, 

jeśli macie jeszcze cukinię to zapraszam po przepis na pyszny pasztet. Smakuje wybornie a robi się go dość łatwo i szybko.

Składniki:

około 1 kg cukinii (3 mniejsze lub 2 większe)

po 1cebuli i marchewce

2-3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju (np. rzepakowego)

niepełna szklanka ( o pojemności 250ml) bułki tartej

5 łyżek kaszy manny

1 jajko

sól, pieprz, odrobina kurkumy, oregano, natka pietruszki

Wykonanie :

Cukinię umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać posiekaną cebulę i zasypać 2 łyżeczkami soli. Wymieszać i odstawić na około 30minut. Po tym czasie dokładnie odsączyć cukinię z cebulą i dodać startą na tarce o drobnych oczkach marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, bułkę tartą, kaszę manną, przyprawy i jajko. Wyrobić masę. Przełożyć do małej keksówki. Piec w temp. 180 stopni ( u mnie z termoobiegiem) prze 1 godz. i 15 minut. Nie przykrywać wierzchu pasztetu podczas pieczenia. Wystudzić. 

Smacznego:)



Pozdrawiam 

Justyna 

***

8 komentarzy: