Witajcie,
jeśli macie jeszcze cukinię to zapraszam po przepis na pyszny pasztet. Smakuje wybornie a robi się go dość łatwo i szybko.
Składniki:
około 1 kg cukinii (3 mniejsze lub 2 większe)
po 1cebuli i marchewce
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju (np. rzepakowego)
niepełna szklanka ( o pojemności 250ml) bułki tartej
5 łyżek kaszy manny
1 jajko
sól, pieprz, odrobina kurkumy, oregano, natka pietruszki
Wykonanie :
Cukinię umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać posiekaną cebulę i zasypać 2 łyżeczkami soli. Wymieszać i odstawić na około 30minut. Po tym czasie dokładnie odsączyć cukinię z cebulą i dodać startą na tarce o drobnych oczkach marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, bułkę tartą, kaszę manną, przyprawy i jajko. Wyrobić masę. Przełożyć do małej keksówki. Piec w temp. 180 stopni ( u mnie z termoobiegiem) prze 1 godz. i 15 minut. Nie przykrywać wierzchu pasztetu podczas pieczenia. Wystudzić.
Smacznego:)
Nigdy nie robiłam, a na pewno jest smaczny.
OdpowiedzUsuńJest, jest:)
UsuńPycha :) Robiłam kiedyś i bardzo nam smakował :) to świetna alternatywa dla mięsnych pasztetów :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
oj tak, jak się chce troszkę więcej warzyw pojeść:)
UsuńPrzepychotka, robiłam wczoraj :)
OdpowiedzUsuńSuper:)
UsuńKiedyś robiłam i dobrze, że mi o tym przypomniałaś!
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń