Witajcie,
za oknem szaro, buro i chłodno, więc chce się zjeść coś, co nas rozgrzeje i nasyci. Polecam proste, ale smaczne, sycące i rozgrzewające leczo. Wystarczy kilka podstawowych składników i danie gotowe;)
Składniki :
1 niewielka cukinia/kabaczek
1 cebula
1 czerwona papryka (może być i żółta)
ulubiona kiełbaska (np. wiejska, swojska itp.) lub parówki
kartonik pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, koperek
opcjonalnie kilka pieczarek
W głębokiej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię/kabaczka (można wyciąć środek z nasionami) i paprykę. Dusić pod przykryciem, aż cukinia puści sok. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz kartonik pomidorów lub koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko jeszcze kilka minut, w razie potrzeby doprawić. Podawać samodzielnie lub z pieczywem.
Smacznego;)
Pozdrawiam
Justyna
***
My już też robiliśmy takie leczo we wrześniu.
OdpowiedzUsuńMmmmm pyszne jest chyba o każdej porze roku :)
UsuńNa pewno leczo jest pyszne, też właśnie je jemy.
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńJa lubię tez takie bez mięsa. Dobre jest jako dodatek do obiadu.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Jest świetne i jako samodzielny posiłek i jako dodatek do dania głównego.
UsuńWidzę, że bez reklamy pomidorów, ale ta miejsowość jest położona 3 km od miejsca gdzie ja mieszkam :D w ogole uwielbiam jednogarnkowe potrawy. Kinga
OdpowiedzUsuńHehehehhe, no powiem szczerze, że świetnie te pomidory podkręciły smak dania:)
UsuńPycha :) dawno nie robiłam, teraz muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Koniecznie :)
Usuń