sobota, 17 września 2022

pyszne jesienne leczo

 Witajcie,

za oknem szaro, buro i chłodno, więc chce się zjeść coś, co nas rozgrzeje i nasyci. Polecam proste, ale smaczne, sycące i rozgrzewające leczo. Wystarczy kilka podstawowych składników i danie gotowe;)

Składniki :

1 niewielka cukinia/kabaczek

1 cebula

1 czerwona papryka (może być i żółta)

ulubiona kiełbaska (np. wiejska, swojska itp.) lub parówki

kartonik pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz, słodka i ostra papryka, koperek

opcjonalnie kilka pieczarek

W głębokiej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię/kabaczka (można wyciąć środek z nasionami) i paprykę. Dusić pod przykryciem, aż cukinia puści sok. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz kartonik pomidorów lub koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko jeszcze kilka minut, w razie potrzeby doprawić. Podawać samodzielnie lub z pieczywem.

Smacznego;)



Pozdrawiam

Justyna

***

10 komentarzy:

  1. My już też robiliśmy takie leczo we wrześniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno leczo jest pyszne, też właśnie je jemy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię tez takie bez mięsa. Dobre jest jako dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Jest świetne i jako samodzielny posiłek i jako dodatek do dania głównego.

      Usuń
  4. Widzę, że bez reklamy pomidorów, ale ta miejsowość jest położona 3 km od miejsca gdzie ja mieszkam :D w ogole uwielbiam jednogarnkowe potrawy. Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehehhe, no powiem szczerze, że świetnie te pomidory podkręciły smak dania:)

      Usuń
  5. Pycha :) dawno nie robiłam, teraz muszę to nadrobić :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń