sobota, 22 października 2022

Jak mus to mus tyle że bez cukru :)

 Witajcie, 

jesień pachnie jabłkami, dlatego warto te pyszności zamknąć na zimę w słoiczki. Zrobiłam ostatnio mus bez cukru. Wyszedł słodki i pyszny. Idealny do chlebka albo do owsianki:)

Polecam:)

Składniki :

około 3 kg jabłek

sok z cytryny

szklanka wody

ewentualnie: cynamon, mielone goździki, wanilia

Wykonanie :

Jabłka obrać pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę dodać sok z cytryny wrzucić pokrojone jabłka i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie jabłka zblendować i gorące przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w piekarniku 15 minut w 110 stopniach albo w garnku również około 15 minut. 

Przed zblendowaniem jabłek można dodać cynamon, wanilię lub zmielone goździki.



Pozdrawiam 

Justyna 

***

20 komentarzy:

  1. Pyszny, aromatyczny i zdrowy mus <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaak, po pierwsze bez cukru i po drugie jabłka prosto z sadu :)

      Usuń
  2. Mus miałam robić wczoraj. Nie wyszło. Będzie dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam podobny mus i był pyszny 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. też staram się robić przetwory bez cukru:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jem owsiankę z takim musem! Smakuje bosko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na taki mus na pewno warto jest się skusić.

    OdpowiedzUsuń
  7. O proszę- można bez cukru i na słodko ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie ♡
    Super przepis na obecny jabłkowy sezon :) U mnie jabłek pod dostatkiem. I wciąż musy jabłkowe, powidła, placki z jabłkami, racuchy, kompoty, ciasta i jabłko tarte z marchewką :D Świetna inspiracja kochana! Mus to zawsze dobry pomysł na śniadanko, kolację albo przekąskę :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj taak, a już zwłaszcza jak najdzie ochota na coś słodkiego :D

      Usuń