Dzień dobry w sobotę!
Ostatnia sobota przed świętami, za tydzień Wigilia Bożego Narodzenia. Jesteście gotowi? Jak Wasze przygotowania? Ja dziś upiekłam pierniczki, siedzą już grzecznie w słoikach i czekają na swoje pięć minut. Znalazłam fajny przepis na pierniki na sodzie oczyszczonej, są chrupiące na wierzchu a miękkie w środku. Zachęcam Was do pieczenia, akurat tydzień przed zdążą jeszcze nabrać aromatu i smaku. Przegryzą się i będą cieszyć podniebienie w świąteczne dni.
Składniki :
1 kg mąki pszennej
4 jajka
5 łyżek miodu
2 przyprawy do piernika
1 kostka masła
2.5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
Wykonanie :
Do miski wsypać mąkę i sodę. Odstawić. Do rondelka dać masło, miód i przyprawy do piernika. Podgrzewać cały czas mieszając, do momentu aż składniki się połączą. Zostawić do ostudzenia. Kiedy powstała masa ostygnie, osobnej misce ubić jajka z cukrem. Do mąki i sody dodać masę jajeczną i ostudzone masło z miodem i przyprawą korzenną. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto kroimy na części, wałkujemy na ulubioną grubość, wykrawamy foremkami. Następnie blachę dołączoną do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierniki i pieczemy ok. 10- 15 minut. Ostudzone dowolnie dekorujemy.
Pozdrawiam
Iwetta
***
Spora porcja! Mnie czeka wspólne pieczenie ciasteczek z synem na czwartek do szkoły, bo zażyczył sobie ciastka, nie pierniczki :)
OdpowiedzUsuńOooo to będzie super zabawa :) U nas spora porcja, bo każdy lubi sobie capnąć do herbaty albo kawy i znikają szyyyybko :D
UsuńRobimy bardzo podobne pierniczki i faktycznie są niezwykle smaczne.
OdpowiedzUsuńSwojskie najlepsze i najsmaczniejsze :)
Usuńśliczne pierniczki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń