sobota, 17 grudnia 2022

pierniczki z sodą oczyszczoną

 Dzień dobry w sobotę! 

Ostatnia sobota przed świętami, za tydzień Wigilia Bożego Narodzenia. Jesteście gotowi? Jak Wasze przygotowania? Ja dziś upiekłam pierniczki, siedzą już grzecznie w słoikach i czekają na swoje pięć minut. Znalazłam fajny przepis na pierniki na sodzie oczyszczonej, są chrupiące na wierzchu a miękkie w środku. Zachęcam Was do pieczenia, akurat tydzień przed zdążą jeszcze nabrać aromatu i smaku. Przegryzą się i będą cieszyć podniebienie w świąteczne dni. 

Składniki :

1 kg mąki pszennej 

4 jajka

5 łyżek miodu 

2 przyprawy do piernika 

1 kostka masła 

2.5 łyżeczki sody oczyszczonej 

3/4 szklanki cukru 

Wykonanie :

Do miski wsypać mąkę i sodę. Odstawić. Do rondelka dać masło, miód i przyprawy do piernika. Podgrzewać cały czas mieszając, do momentu aż składniki się połączą. Zostawić do ostudzenia. Kiedy powstała masa ostygnie, osobnej misce ubić jajka z cukrem. Do mąki i sody dodać masę jajeczną i ostudzone masło z miodem i przyprawą korzenną. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto kroimy na części, wałkujemy na ulubioną grubość, wykrawamy foremkami. Następnie blachę dołączoną do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierniki i pieczemy ok. 10- 15 minut. Ostudzone dowolnie dekorujemy. 





Pozdrawiam

Iwetta

***

6 komentarzy:

  1. Spora porcja! Mnie czeka wspólne pieczenie ciasteczek z synem na czwartek do szkoły, bo zażyczył sobie ciastka, nie pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo to będzie super zabawa :) U nas spora porcja, bo każdy lubi sobie capnąć do herbaty albo kawy i znikają szyyyybko :D

      Usuń
  2. Robimy bardzo podobne pierniczki i faktycznie są niezwykle smaczne.

    OdpowiedzUsuń