Hej,
naszło mnie ostatnio na coś słodkiego, a że w spiżarce aż przejrzewały banany to uznałam, że trzeba coś z nimi zrobić 😁 wyszedł chlebek bananowy, który polecam upiec każdemu, bo jest bardzo smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu oraz obłędnie pachnący 😊
Keksówka: ok. 10cm x 20cm
W jednej misce wymieszać 2 niepełne szklanki mąki (o poj. 250ml), po pół łyżeczki sody, proszku do pieczenia, soli i cynamonu.
W drugiej misce rozgnieść np. widelcem dwa duże dojrzałe banany lub 3-4 mniejsze, dodać do nich 2 jajka, wymieszać. Następnie 1/3 szklankę cukru (lub pół szklanki jeśli ktoś lubi bardziej słodkie), pół kostki stopionego i ostudzonego masła oraz 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Wymieszać jeszcze raz, wsypać suche składniki, wymieszać (np. łyżką). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni grzałka góra-dół. Upiec do suchego patyczka (ok. 50 minut).
Smacznego😊
Justyna
***
Pychotka :) bardzo lubię bananowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Już jakiś czas chodzi za mną chlebek... jakiekolwiek.. Kinga
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńRobię go bardzo często - to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.
OdpowiedzUsuń