sobota, 4 lutego 2023

Chlebek bananowy

Hej, 

naszło mnie ostatnio na coś słodkiego, a że w spiżarce aż przejrzewały banany to uznałam, że trzeba coś z nimi zrobić 😁 wyszedł chlebek bananowy, który polecam upiec każdemu, bo jest bardzo smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu oraz obłędnie pachnący 😊

Keksówka: ok. 10cm x 20cm 

W jednej misce wymieszać 2 niepełne szklanki mąki (o poj. 250ml), po pół łyżeczki sody, proszku do pieczenia, soli i cynamonu. 

W drugiej misce rozgnieść np. widelcem dwa duże dojrzałe banany lub 3-4 mniejsze, dodać do nich 2 jajka, wymieszać. Następnie 1/3 szklankę cukru (lub pół szklanki jeśli ktoś lubi bardziej słodkie), pół kostki stopionego i ostudzonego masła oraz 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Wymieszać jeszcze raz, wsypać suche składniki, wymieszać (np. łyżką). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni grzałka góra-dół. Upiec do suchego patyczka (ok. 50 minut). 

Smacznego😊

Justyna 

***

4 komentarze:

  1. Pychotka :) bardzo lubię bananowy chlebek :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Już jakiś czas chodzi za mną chlebek... jakiekolwiek.. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam, ale bardzo mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię go bardzo często - to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.

    OdpowiedzUsuń