sobota, 11 lutego 2023

drożdżówki z konfiturą wiśniową

Witam serdecznie! 

Nie wiem jak Wam ale mi zima sprzyja pieczeniu ciast i wszelkich słodkości. Latem też je przygotuję ale w większości są to te na zimno, z wiadomych przyczyn latem jest czasem za gorąco na pieczenie. Zima to idealny czas by sobie dogodzić i upiec coś pysznego. Dziś przychodzę z przepisem na drożdżówki z konfiturą wiśniową, są naprawdę pyszne i mega proste w wykonaniu. Zachęcam do pieczenia :) 

Składniki :

500 g mąki 

300 ml mleka 

5 dag drożdży 

3 łyżki cukru 

odrobina cukru waniliowego 

1 jajko

50 g masła 

konfitura wiśniowa 

Wykonanie :

W misce umieszczamy mąkę z cukrem waniliowym, w kubeczku emaliowanym łączymy drożdże z cukrem. Następnie wlewamy drożdże do mąki z cukrem waniliowym, dodajemy roztrzepane jajko, mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie lekko posypujemy mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia tak ok. 1 godzinkę. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wyjmujemy z miski, przegniatamy i dzielimy na części. Z każdej formujemy bułkę, następnie robimy w niej dziurkę kciukiem i zostawiamy do podrośnięcia. Gdy podrosną do dziurek dodajemy konfiturę wiśniową. Drożdżówki smarujemy mlekiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. 


Pozdrawiam 

Iwetta 

***

4 komentarze:

  1. Idealna przekąska do gorącej kawy. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na drożdżówki z różnym nadzieniem zawsze jestem bardzo chętna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała uczta dla oka i podniebienia :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń