Dzień dobry😊
Zapraszamy na oponki na suchych drożdżach. Robi się je o tyle szybciej, gdy ktoś ma robot planetarny. Wrzuca się wszystkie składniki do misy, zakłada hak i czeka około 10 minut, aż robot wyrobi nam ciasto 🙂 oczywiście bez robota ciasto też nam wyjdzie😉
Składniki:
pół kg. mąki
opakowanie suchych drożdży (7g)
60 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
80 g stopionego i ostudzonego masła
pół łyżeczki soli
2 łyżki wódki
300 ml ciepłego mleka
2 jajka w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wykrawamy oponki. Zostawiamy na ściereczce lub tacce obsypanej mąka na około 20 minut by podrosły. Następnie smażymy na oleju w głębokiej patelni. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe😁
Oponki są bardzo smaczne, ale takie nadziane pączusie na tłusty czwartek to dopiero święto! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Na pewno są pyszne. Idealne do popołudniowej kawki.
OdpowiedzUsuńNa suchych drożdżach jeszcze nie robiłam, ale lubię domowe wypieki.
OdpowiedzUsuńMniam mniam :) wyglądają obłędnie :) ja często używam suchych drożdży, to świetna alternatywa dla świeżych drożdży :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Wyglądają nieziemska, ale nadal jestem teampączki od moej babci z powidłami :D Kinga
OdpowiedzUsuń