piątek, 17 lutego 2023

Oponki na suchych drożdżach

 Dzień dobry😊

Zapraszamy na oponki na suchych drożdżach. Robi się je o tyle szybciej, gdy ktoś ma robot planetarny. Wrzuca się wszystkie składniki do misy, zakłada hak i czeka około 10 minut, aż robot wyrobi nam ciasto 🙂 oczywiście bez robota ciasto też nam wyjdzie😉

Składniki:

pół kg. mąki

opakowanie suchych drożdży (7g) 

60  g cukru

opakowanie cukru wanilinowego

80 g stopionego i ostudzonego masła

pół łyżeczki soli

2 łyżki wódki

300 ml ciepłego mleka

2 jajka w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wykrawamy oponki. Zostawiamy na ściereczce lub tacce obsypanej mąka na około 20 minut by podrosły. Następnie smażymy na oleju w głębokiej patelni. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. 

Gotowe😁

Miłych ostatków☺
Justyna

5 komentarzy:

  1. Oponki są bardzo smaczne, ale takie nadziane pączusie na tłusty czwartek to dopiero święto! :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno są pyszne. Idealne do popołudniowej kawki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na suchych drożdżach jeszcze nie robiłam, ale lubię domowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam :) wyglądają obłędnie :) ja często używam suchych drożdży, to świetna alternatywa dla świeżych drożdży :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają nieziemska, ale nadal jestem teampączki od moej babci z powidłami :D Kinga

    OdpowiedzUsuń